Slovenski festival vin, dvaindvajsetič; po novem štetju – drugič znova v Cankarjevem domu.

Ocenjevanje 199 izbranih, med 550 sodelujočimi vini na 22. Slovenskem festivalu vin je potekalo v oktobru mesecu in kot so zapisali promotorji v podjetju, ki ga poslej že drugo leto zapored organizira, je potekalo v prekrasnem vzdušju Cankarjevega doma v Ljubljani. Sedemčlanska strokovna ocenjevalna ekipa je bil to po 100-točkovni metodi pravi mali maraton. Tako ocenjevalci, kot vina so bili dobro »razpoloženi«. Po posameznih kategorijah smo imeli predstavnike 13 belih penečih vin, šestih (6) rose penečih vin, 58 belih mirnih vin in 36 rdečih mirnih vin. Izven kategorije smo ocenili tudi tri (3) bela mirna vina z ostankom sladkorja in tri (3) rose mirna vina. Značilnost letošnjega ocenjevanja je bila poleg večjega števila vzorcev (lani 109) pričakovano visoka senzorična kakovost vin, s povprečno oceno vseh pozitivno ocenjenih vzorcev 83,8 ± 2,23 točke. Izven kategorije pa izpostavljajo bela mirna vina z ostankom sladkorja, z najvišjo povprečno oceno in najmanjšim odstopanjem med tremi vzorci (85,20 ± 0,53); po drugi strani pa so v povprečju ocene za manj razpoložena rose mirna vina dosegle »le« 78,87 ± 3,78 točke.

Pred tednom dni in kak dan čez so organizatorji Dvaindvajsetega slovenskega festivala vin predstavili rezultate ocenjevanja slovenskih vin, ki so se v štirih kategorijah potegovala za najboljša v izboru 119 vzorcev od kupaj 550 in več vin, ki jih bo mogoče okušati, videti in nekatera tudi slišati jutri 14. in v petek, 15. novenbra v Cankarjevem domu.  Ocenjevanje je potekalo, kot so zapisali v promocijskem oddelku izvršnega organizatorja, ki Slovenski festival vin organizira drugič, prej ga je dvajset let pripravljal Rado Stojanovič s sodelavci v okviru skupine, ki je delovala pod blagovno znamko Radost, v »prekrasnem vzdušju« tega slovenskega hrama kulture, umetnosti, znanosti, strokovnih srečanj in najrazličnejših doživetij. Poslej, torej drugo leto zapored, čeprav se je pred 22-imi leti festival vin v tisti prvotni obliki prav tam začel, je med temi doživetji tudi Slovenski festival vin.

Med belimi penečimi vini in med penečimi roseji je prvi mesti osvojilo Vinarstvo Istenič z Bizeljskega s penino Prestige extra brut, letnik 2013 in z Gourmet rose brut 2015, med belimi (mirnimi) vimi je bil najboljši Chardonay 2015 Vinarstva Jelenič, Marjana Jeleniča iz Kostanjevice na Krki, med rdečimi pa je ocenjevalna komisija kot najboljšega izbrala Ferjančičevo Fino rdeče z letnico 2015, ki se bo poslej bržčas prebilo tudi v njihovo »Udarno trojko«, ki bo poslej – četrvorka.

 Med zmagovalce, kamor ocenjevalci prištevajo vina, ki so se v posamezni kategoriji uvrstila na prva tri mesta, pa so se trikrat uvrstile tudi Radgonske gorice, po enkrat Vina Kozinc, Vina Joannes, Vipava 1894, vina Moro in rdeča Planta s posestva Štokelj.

Podrobneje bomo o ocenah in uvrstitvah še poročali v prihodnjih dneh. Pogovore z zmagovalci smo namreč že posneli, na Slovenskem festivalu vin bomo obiskali tudi še vse druge, ki so med zmagovalci in mnoge med 150 udeleženci, za tokrat pa smo pripravili pogovora s Tihomirjem Kovačičem, izvršnim direktorjem v podjetju Proevent in direktorjem Slovenskega festivala vin ter  s prof. dr. Tatjano Košmerl, redno profesorico na Biotehnični fakulteti Univerze Ljubljana z Oddelka za živilstvo, Katedre za tehnologije, prehrano in vino, sicer predsednice sedemčlanske strokovne ocenjevalna komisije in Radotom Stojanovićem, predsednikom programskega odbora in članom strokovne ocenjevalne komisije 22. SFV.

Prispevek sem pripravil in posnel Andrej Pengov, pri realizaciji pa mi je pomagala Urška Pengov Bitenc. Na svidenje torej v Veliki sprejemni dvorani in v Prvem preddverju Cankarjevega doma, ki ga bodo v četrtek in petek ob vinoljubcih napolnili in potem še devet dni obiskovali tudi filmoljubci, zaljubljenci v sodobno filmsko umetnost in obiskovalci jubilejnega 30. Mednarodnega filmskega festivala Liffe. In tam nekje se boste, če vas bosta bo zapriseženost filmski in vinski umetnosti preveč utrudili, na kratko spočili tudi v AirPodovi kapsuli. Ne, o tem vam ne bom podrobneje govoril. Morate jo videti in preskusiti.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *