Snaga zbere že več kot polovico ločenih odpadkov

Uvajajo tudi smetarske tovornjake na zemeljski plin

Med vsemi odpadki, ki jih aprila prevzelo javno podjetje Snaga, je bilo 53,2 odstotka odpadkov ločeno zbranih. To so prvi rezultati prehoda na nov sistem zbiranja odpadkov, ki so jih predstavili pred dnevi. Spomnimo, direktor Snage Janko Kramžar je pred dorim letom napovedal, da želijo pri ločevanju odpadkov doseči sedemdesetodstotno uspešnost, zato so aprilski rezultati zadnje vzpodbudni.

Ljubljana po deležu ločeno zbranih odpadkov, namenjenih recikliranju, spada v evropski vrh med mesti primerljive velikosti. Snaga v kratkem pričakuje še boljše rezultate, saj bodo spomladi prihodnje leto razširili območje zbiranja bio odpadkov. Vključili bodo tista naselja v vseh desetih občinah, kjer bodo občani sami izrazili željo po zbiranju bio odpadkov v rjavih zabojnikih je napovedal svetovalec direktorja Igor Petek.

Snaga je zato predstavila tudi smetarska vozila na zemeljski plin, saj je edino komunalno podjetje v Sloveniji, ki odpadke odvaža tudi s tovornjaki, ki jih poganja najčistejše fosilno gorivo. Poleg tega, da so občutno tišja od dizelskih vozil, je tudi strošek goriva pri vozilih na plin za približno 20 odstotkov nižji kot pri dizelskih vozil.

foto: snaga.si

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *