Spomladanska rez grajske žametovke za boljšo letino na gradu in v mestu

Izbrani ugledni častni rezači: Stane Miklavc, dr.Danilo Turk, Dejan Crnek, Edi Berk in skrbnik grajske trte dr. Julij Nemanič. Župan Zoran Janković se je prav takrat ukvarjal z Ljubljano - Zeleno prestolnico 2016 in s pripravami na pot v Sarajevo

Medtem ko so se minuli petek na grajskem dvorišču lotili spomladanskega reza modre kavčine – grajske trte, ki je potomka najstarejše žlahtne trte na svetu z mariborskega Lenta, je župan, ki je bil med najpomembnejšimi povabljenci in zlasti med udi Častivrednega vinskega konventa svetega Urbana željno pričakovan, je medtem že pripravljal kovčke za službeno pot v Sarajevo. V ponedeljek in torek namreč praznujejo dan bosansko-hercegovske prestolnice. Ampak do trgatve bo gotovo že nazaj. Kakopak, saj ga vmes in to že v prihodnjih dneh čaka še veliko dela – še tri ali štiri poti po evropskih prestolnicah, pa 20. seja mestnega sveta in prav kmalu zatem tudi slovesnosti ob obletnici osvoboditve naše prestolnice s podelitvijo nagrad mesta Ljubljana.

Na gradu pa se je v petek začelo – z besedo v Mariboru rojenega Ljubljančana, dramskega igralca Borisa Ostana in z besedilom domnevnega avtorja Matije Vrtovca.
Grajski predstavnik Stane Miklavc pa je najprej povzel pretekle naloge Javnega zavoda Ljubljanski grad in napovedal še veliko izjemnih grajskih dogodkov v letošnjem letu, med katerimi pa ni omenil novega vinograda, ki ga je ob lanski trgatvi grajske žametovke v oktobru napovedal župan Zoran Janković… Zgodovinski pregled pomembnosti vinogradništva v svetu in pri nas in mašo za dober rod pa je začel pretor častivrednega vinskega konventa Svetega Urbana Edi Berk. Mojster oblikovanja in vina pa je prepričan, da vina ni mogoče nakapljati… Točiti, ja to pa že, ampak še prej j treba k trti po grozdje.

V imenu odsotnega ljubljanskega župana Zorana Jankoviča, ki je bil zaradi priprav na Zeleno prestolnico, ki Ljubljano čaka prihodnje leto, v petek zasut z delom, in nekaj malega tudi s pripravami na potovanje v BiH, je navzoče nagovoril podžupan Dejan Crnek. Skrbnik grajske trte je dr. Julij Nemanič. Preden so začeli z obrezovanjem je bilo občinstvo seznanjeno, častni rezači – Danilo Turk, Dejan Crnek, Edi Berk in Stane Miklavc pa deležni pomembnih opozoril.

In potem se je zgodilo: prvi je škarje za odvečno rozgo v roke vzel prejšnji predsednik države dr. Danilo Turk, za njim podžupan Dejan Crnek, potem pretor Edi Berk in nato še ključni grajski mož Stane Miklavc. Delo so seveda dokončali drugi mojstri trte, ki jih prof. Nemanič ni spustil iz vidnega polja.

V pričakovanju dobre letine, ki naj bi bila vendarle obilnejša od – z dežjem dodobra zalite – lanske, sem se za Radio KAOS prvega letošnjega reza grajske žametovke udeležil Andrej Pengov.

Leave a Reply

Your email address will not be published.