Študenti in profesorji ubranili 16 mio javnih sredstev

V proračun vrnilili tudi 24 mio za osnovnošolsko prehrano

Poslanke in poslanci so danes potrjevali proračuna za leti 2013 in 2014, v katerih je vlada izvorno predlagala tudi zmanjšanje sredstev za visoko šolstvo v višini približno šestnajst milijonov evrov. To je bil povod za protestni shod profesorjev in študentov ljubljanske, mariborske in primorske univerze. Na Trgu republike se je zbralo več tisoč ljudi.

Zbrani so zapeli Gaudeamus, himno študentov in profesorjev, protestno izjavo pa je prebrala predsednica študentskega sveta ljubljanske univerze Tanja Knific. Kmalu po tem se je uradni del shoda končal, veliko študentov pa je še ostalo pred parlamentom. Bilo jih je dovolj, da so okoli parlamentarne stavbe sklenili živi obroč iz z zdaj že znanimi gesli zahtevali ohranitev proračunskih sredstev za visoko šolstvo.

Presenečenje se je zgodilo kmalu po tem, saj je koalicijska Državljanska lista napovedala, da bo podprla amandma Socialnih demokratov, ki je vračal 16 milijonov, še večje presenečenje pa je bila tudi podpora amandmaju Pozitivne Slovenije, ki je zagotovil 24 milijonov evrov za subvencioniranje osnovnošolske prehrane. Poslanke in poslanci so po daljši prekinitvi na zahtevo koalicije z veliko večino podprli oba amandmaja.

Leave a Reply

Your email address will not be published.