Tekmi leta na hipodromu v Stožicah: Derby in Ljubljanska milja.

Viktor Dolinšek, predsednik KK Stožice: Derby je življenjska tekma slehernega štirlletnega kasača. To je slovenska rejska tekma, tekmujejo lahko v Sloveniji rojeni in vzrejeni štirilrtni kasači. Poimenovanje velikih, pomembnih športnih tekem z nazivom derby, ne le kasaških in konjskih dirk, seveda izhaja iz Anglije. Derby je bil eden od dveh tamkajšnjih aristokratov, ki sta pred 150 leti organizirala veliko dirko konj in metanje kovanca je odločilo, da se bo ta dirka imenovala po njem, po lordu Derbyju in ne po njegovem športnem prijatelju in tekmecu.

Kasaški klub Stožice Ljubljana je v sodelovanju z županstvom Mestne občine v Rdeči dvorani ljubljanske Mestne hiše v torek popoldne pripravil dobro obiskano srečanje, katerega glavni točki sta bili žrebanji štartnih številk za kasaški tekmi leta; Devetindvajseti zaporedni Derby in Ljubljansko miljo, ki se bosta ob še sedmnih drugih kasaških dirkah – pričakovano zoprnemu vremenu navkljub – odvila na stoženskem hipodromu to nedeljo, 8_septembra, z začetkom ob 13_uri.

Prireditelji obljubljajo pestro dogajanje ne le na dirkaškem ovalu, temveč tudi ob njem, saj bo potekalo v znamenju piknika s klobuki; Za prek 80 kasaških konj in drzne voznike v sulkijih bodo ljubitelji tega športa navijali ob dobri hrani, osvežilnih limonadah, ustvarjali bodo lahko na delavnicah in se seveda s pravo mero sreče ali/in znanja preskušali tudi na kasaških stavnicah Športne loterije Slovenije.

Več o nedeljski kasaški prireditvi, posebej o Derbyju in Ljubljanski milji pa tudi o nekaterih osebnih ter družinskih rejskih in športnih ambicijah nam je ob obisku v studiu Radia KAOS v ekskluzivnem pogovoru pred tem dogodkom povedal predsednik Kasaškega kluba Stožice Ljubljana in podpredsednik Kasaške zveze Slovenije Viktor Dolinšek. Njegov sogovornik je bil Andrej Pengov, v pripevku objavljene fotografije z lanskega Derbyja so tako kot še nekatera druga video slikovna in pisna gradiva povzete iz klubskega arhiva in so delo Borisa Vraniča, video in zvokovno režijo ter tehnično realizacijo pa podpisuje Urška Pengov Bitenc.

Zgolj kot zanimivost, ki bo na hipodrom v Stožicah morda pritegnila še koga, ki se s kasaštvom v Ljubljani in njeni okolici srečuje bolj od daleč – pa še beseda dve o tem, kaj sploh je Ljubljanska mija: V petih dosedanjih izvedbah se je razvila v najmočnejšo in najprestižnejšo mednarodno dirko na slovenskih tleh. Predlani je na odlično pripravljeni progi zmagovalec Luther King celo izenačil rekord ljubljanskega ovala s časom 1:13,6, lani pa je zmaga pripadla sijajnemu Narcis Peškemu. Med enajsterico letošnjih udeležencev najdemo celo vrsto vrhunskih konj, trenerjev in voznikov. Aktualni šampion Slovenije, aktualni konj leta in dvakratna zaporedna zmagovalka so edini trije slovenski udeleženci, ki se bodo zoperstavili osmerici tujih konj. Med njimi pa bodo znova eminentna imena.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *