Temperaturni rekordi padajo, ARSO in zdravniki svetujejo previdnost

V Ljubljani včeraj namerili skoraj 39 stopinj Celzija

Vročinski val bo vztrajal vsaj še do četrtka. V Ljubljani so včeraj namerili slabih 39 stopinj Celzija. Pričakujejo, da bo te dni padel tudi absolutni temperaturni rekord v državi. Na Agenciji republike Slovenije za okolje zato opozarjajo, da bodo temperature padle šele v petek, ko pa se bo močno povečala količina vlage v zraku.

Dr. Robert Hadinjak z oddelka splošne nujne medicinske pomoči pa opozarja, da so v takšnem vremenu najbolj izpostavljeni kronični bolniki, majhni otroci in starejši. Vročino težje prenašajo tudi osebe, ki prejemajo določena zdravila, ki zavirajo potenje. Toplotna izčrpanost lahko prizadane tudi osebe, ki na vroč dan počivajo v senci, predvsem so izpostavljeni majhni otroci, kronični bolniki in ostareli.

Zato bodite pozorni pri teh skupinah ljudi, ker je njihovo dojemanje toplotne obremenjenosti drugačno in jih lahko po nepotrebnem izpostavljamo nevarnosti. Za njih je najbolje, da ostanejo doma, da dovolj pijejo in se izogibajo izpostavljanju soncu med 10. in 18. uro.

foto: arso.gov.si, ljubljana.si

Leave a Reply

Your email address will not be published.