V 67. letu starosti umrl Slavko Ziherl

Strokovnjak s področja psihijatrije, mestni svetnik LDS

V soboto je v ljubljanskem Kliničnem centru v 67. letu starosti umrl mestni svetnik LDS in podpredsednik te stranke Slavko Ziherl. Bil je priznan strokovnjak na področju psihiatrije, posebej na področju preprečevanja samomorov ter zdravljenja alkoholizma in drugih oblik zasvojenosti.

Ziherl, doktor znanosti s področja psihijatrije, je specializacijo iz psihiatrije končal na Nizozemskem, specializacijo s področja nevropsihiatrije pa v Psihiatrični kliniki Ljubljana. Slednjo je leta 1998 osamosvojil od Kliničnega centra in bil njen strokovni direktor od leta 2004. Poleg tega je eno leto specializiral psihiatrijo v Veliki Britaniji, izpopolnjeval pa se je tudi ZDA, Veliki Britaniji in Kanadi.

Med drugim je bil predsednik Združenja psihiatrov Slovenije in predsednik Razširjenega strokovnega kolegija za psihiatrijo pri Ministrstvu za zdravje, predstavnik Združenja psihiatrov Slovenije v Psihiatrični sekciji in Evropskem svetu za psihiatrijo Združenja evropskih specialistov medicine, ter od leta 2001 njegov podpredsednik.

Slavko Ziherl je bil leta 2006 v mestni svet izvoljen kot edini svetnik iz vrst LDS. Zagovarjal je racionalno razmerje med zasebnim in javnim v zdravstvut ter podpiral projekte, ki skrbijo za deprivilegirane skupine meščanov. Bil je tudi član odbora mestnega sveta za zdravstvo in socialno varstvo in član komisije za mednarodno sodelovanje. Leta 2008 je bil v vladi Boruta Pahorja imenovan za državnega sekretarja na ministrstvu za zdravje, a je odstopil zaradi načelnega spora s premierom Pahorjem glede imenovanja Dimitrija Rupla za premierovega posebnega odposlanca

Slavko Ziherl, rojen Ljubljančan, je bil poročen, oče dveh otrok in tudi dedek.

Leave a Reply

Your email address will not be published.