Križanke: nocoj prva ponovitev Fausta v Pandurjevi režiji in koprodukciji ljubljanske Drame

Igor Samobor: To bo sijajna avtorska interpretacija velike klasične dramske pesnitve; Darko Brlek: Tomaž Pandur je naš najboljši mednarodno priznani režiser, s katerim smo ustvarili precej odmevnih predstav. Tako bo tudi tokrat.

V okviru 63. Ljubljana Festivala je bila sinoči v premraženih v Križankah prva premiera nove sezone SNG Drama Ljubljana, ki je kot Festivalov koproducent postavila na tamkajšnji oder premiero Goethejeve in Pandurjeve tragedije Faust. Če odmislimo temperaturno neugodje, je bil to zagotovo eden od vrhuncev letošnjih festivalskih prireditev v Ljubljani Nocoj pa bo prav tam že prva ponovitev. In jutri tudi… Potem pa se bo Faust preselil na Veliki oder najpomembnejše slovenske gledališke hiše.

Pred skoraj tremi tedni je na predstavitvi te gledališke koprodukcije v Viteški dvorani Križank direktor in umetniški vodja Festivala Ljubljana Darko Brlek med drugim dejal, da (navajamo) »Festival Ljubljana nadaljuje dolgoletno tradicijo sodelovanja s Tomažem Pandurjem, ki se je pričela leta 2002 po njegovem izgonu iz Maribora. Tomaž Pandur je naš najboljši mednarodno priznani režiser…«. Posebej za Radio KAOS smo pred premiero Fausta k pogovoru povabili režiserja Tomaža Pandurja.

Faust, zgodba o človeku, ki je svojo dušo prodal hudiču, da bi izpolnil hrepenenje po nedostopnem in nedosegljivem, je nastala po motivih srednjeveške legende o dr. Faustu in Goethejevi tragediji v dveh delih Faust ter študijah in umetniških delih, ki jih je navdihnila zgodovina človeka, ki je prodal svojo dušo hudiču. Pandurjev Faust pa bo torej zgodba današnjega časa in bo obravnaval občutke odtujenosti sodobnega človeka in njegovo potrebo po razumevanju sebe in sveta, v katerem živimo.

Ob režiserju Pandurju, ki je tudi oblikovalec svetlobe, so soustvarjalci te postavitve Fausta še Livija Pandur, ki je poskrbela za priredbo besedila in dramaturgijo, prevajalca Božo Vodušek in Erika Vouk, scenograf Sven Jonke (NUMEN), kostumograf je Felype de Lima, skladatelja sta Primož Hladnik, Boris Benko (SILENCE), oblikovalec videa je Dorian Kolunđija, zvoka pa Srečko Bajda. Lektorica je Tatjana Stanič, oblikovalka maske pa Julija Gongina. Nastopili bodo Igor Samobor v naslovni vlogi in Branko Šturbej v vlogi Mefista ter Barbara Cerar, Polona Juh, Branko Jordan, Uroš Fürst, Robert Korošec, Filip Samobor, Žan Perko in Matic Lukšič.

S Tomažem Pandurjem se je za Radio KAOS pogovarjal Andrej Pengov.

Leave a Reply

Your email address will not be published.