V soboto bo muzejska noč; Glavna, a ne edina tema: 25. let samostojne Slovenije!

Irena Marušič, koordinatorka Poletne muzejske noči: Skorajda ni večjega kraja v Sloveniji, ki ne bi sodeloval v projektu. Obisk sodelujočih muzejev, galerij in drugih razstavišč, je brezplačen in bo mogoč med 18. uro in polnočjo.

Sobota 18. junija bo še eden od tistih redkih lepih, sončnih junijskih dni, ko se bodo v Ljubljani in drugod po Sloveniji vrstile številne kulturne, zabavne in športne prireditve in dogodki. Ampak to soboto bo tudi noč prav posebna; Muzejska bo. Pa ne zato, ker bo v Mladinskem gledališču prvi slovenski predsednik Milan Kučan pred predstavo Republika Slovenija obujal spomine na zdaj že znameniti sestanek z nekaterimi ključnimi ljudmi iz osamosvojitvenih časov in neposredno po tem, pač pa tudi zaradi 14. izvedbe Poletne muzejske noči. Po vsej Sloveniji, povsod tam, kjer imajo kaj, čemur je mogoče reči muzej, galerija, spominska soba in kar je še takega iz narodove zakladnice, in koder so pristopili v ta program, bodo od 18. ure zvečer (ali pozno popoldne, če je to junija še lahko res) in tja do polnoči pripravili svojo Poletno muzejsko noč. Brezplačni vstop za ogled muzejskih zbirk bo zagotovilo 80 institucij, s preko 350 programi, ki so namenjeni obiskovalcem vseh starosti, družinam in posameznikom, tistim, ki muzeje pogosto obiščejo, predvsem pa tistim, ki muzeje ne obiščejo prav pogosto.

V začetku tega tedna so program in sodelujoče institucije predstavili v ljubljanskem STIC-u sredi mesta, tam ob tržnici. Na predstavitev so nas povabile simpatične in energije polne, programu povsem predane dame, ki so se podpisale kot Irena, Urša in Barbara. Dve od treh smo uspeli tudi posneti, glavna govornica pa je bila koordinatorka projekta Irena Marušič.

Muzejska noč je predvsem priložnost za večerne ptice in za vse tiste, katerim se muzeji zapirajo prekmalu v dnevu. Akcija se tako zgleduje po muzejskih nočeh po svetu, obisk muzejev je v tem času, kot že rečeno, brezplačen. Stroški za to akcijo znašajo skupaj med pet in šest tisoč evrov, kar zvečine na račun stroškov tiska promocijskega in informativnega gradiva.

Poletno muzejsko noč organizira Skupnost muzejev Slovenije, koordinira pa jo Tehniški muzeja, ki poleg Ministrstva za kulturo RS tudi omogoča izvedbo projekta, ki je tudi njen glavni finančni podpornik. Predstavitev letošnjega projekta Poletna muzejska noč je za Radio KAOS spremljala Urša Pengov Bitenc. V prispevku uporabljene fotografije so delo različnih avtorjev in so povzete iz priporočenega novinarskega gradiva organizatorjev.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *