Volitve premešale karte v mestnem svetu

Janković na Gregorčičevo, Mazej Kukovič v Bruselj, šesterica v DZ

Nedeljske parlamentarne volitve so pošteno premešale karte na slovenskem političnem prizorišču, tako na nacionalnem kot lokalnem nivoju. Najbolj seveda v Ljubljani, saj bo župan Zoran Janković s strani predsednika DanilaTürka najverjetneje predlagan za mandatarja za sestavo vlade. Zaradi pred kratkim sprejete novele zakona o poslancih, ki je končno uredila nezdružljivost poslanske in županske funkcije, bi Jankoviću z dnem potrditve tako ali tako prenehal županski mandat, z verjetnim prevzemom premierskega mesta pa odpade tudi teoretična možnost, o kateri smo že poročali, da bi zgodaj spomladi ponovno kandidiral za župana prestolnice.

A če se je še do nedavnega šušljajo, da bi ob Jankovićevi zmagi za župana lahko kandidiral podžupan Janko Möderndorfer, ki ima med vsemi podžupani največ politične kilometrine, je ta možnost odpadla, saj je bil Möderndorfer prav tako izvoljen za poslanca. V parlamentu mu bo družbo delalo še pet kolegov iz svetniških vrst. Roman Jakič, Peter Vilfan, Maša Kociper in Mitja Meršol iz Pozitivne Slovenije ter Dragutin Mate iz SDS.

Opravljanje poslanske in svetniške funkcije ni nezdružljivo, zato bo zanimivo videti, ali se bo kateri od naštetih prostovoljno odpovedal svetniški funkciji. Slednji pa se bo zato morala odpovedati Zofija Mazej Kukovič iz vrst SDS. Sloveniji namreč po prenovljeni pogodbi o Evropski Uniji pripada osem mest v Evropskem parlamentu in glede na rezultate evropskih volitev leta 2009 bi bila na to mesto izvoljena prav Mazej Kukovič. Spremembe evropske pogodbe so začele veljati 1. decembra, parlament pa bo na jutrišnji izredni seji na podlagi poročila državne volilne komisije Mazej Kukovič tudi imenoval za evropsko poslanko.

Z odhodom v Bruselj bo Mazej Kukovič v mestnem svetu nadomestila Jožica Virant, oziroma – če bi se le-ta mestu odpovedala – Jernej Pavlin. Po drugi strani pa Jankovićev odhod ne pomeni sprememb v svetniški zasedbi Liste Zorana Jankovića, saj župan ni član mestnega sveta.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *