Vse lepo in prav – od nocoj v Mladinskem in že 20 let Radiohead (No Alarms and no Surprises)

Tibor Mihelič Syed, direktor SMG, Neobvezna navodila za rabo sezonske fraze. Prvo poglavje (I): Da je vse lepo in prav, je hipoteza; in to pomeni: ne vemo, ali je res lepo in prav. Ne vemo, kdaj in kaj je lepo in prav. O tem imamo očitno pomisleke. * Naj bo zato že na samem začetku jasno, da je vse lepo in prav predvsem notranje razklana fraza. Na površini izreka dobro, razglaša pa slabo. * Ampak se k frazi nujno pripenja že po definiciji, s tem pa nam omogoča sprevračanje pogledov na preteklost, sedanjost in prihodnost. * Iz tega sledi, da je vse lepo in prav fraza, ki se nanaša na govorca samega. Več kot o tistem, kar je lepo in prav, in o tistem, kar to ni, pove o nameri tistega, ki frazo izreka. Običajno zato, da bi se pomiril z (ne)predvidljivim ali pa dobrim in lepim samim po sebi. * Fraza torej vpeljuje načelo argumentacije, ki bistveno vpliva na naše soočanje z realnostjo, pri čemer je vse lepo in prav lahko tudi simptom potrebe civilizacije, da nevtralizira kakršnokoli potencialno emancipacijsko dejanje, ki bi jo utegnilo spodkopati. * Vsakdo ima svoj lepo in prav. Goran Injac, umetniški vodja SMG, Utemeljitev repertoarja sezone 2017/2018, uvodni del: ni pomembno, da je naša oblast trgovala z orožjem, in ni pomembno, da peremo denar za iranske tajne službe, ne, ni pomembno, ker nikoli nihče za nič ne odgovarja in nihče »naš« ni kriv. ni pomembno niti, da 10 odstotkov prebivalstva pri nas nima političnih pravic in da o pravicah manjšin na referendumu odloča večina. ni pomembno, da mediokriteto doživljamo kot enakost in skupaj uničimo vsakogar, ki se poskusi dvigniti nad mejo (...)

Nocoj se nam na Dvorišču Mladinskega obeta predstavitev sezone, ki jo pripravljata direktor SMG Tibor Mihelič Syed, umetniški vodja Goran Injac in snovalci prihodnjih gledaliških projektov.

V vabilu so zapisali, da v moji deželi Sloveniji, kjer med iskrenimi ljudmi na sončni strani Alp vsi živimo zeleno, zdravo in aktivno, skratka kot v pravljici, je seveda nedvomno vse lepo in prav. In vse lepo in prav bo (kakor vedno, mar ne?) tudi v Mladinskem. Posebej bo tako nocoj, v sredo, 6. septembra; najprej nam bomo namignili, so še zapisali, s katerih zornih kotov vse se kanijo ozreti na vso to lepoto in prav(iln)ost in kako ju bodo v njihovih novih predstavah ovekovečili.

Čas o jutri naprej se bo torej meril in vrednotil tudi z vatli Slovenskega mladinskega gledališča in se označeval z gesli in sporočili, ki so morda tudi naslovi, zanseljivo pa vsebina nove sezone Mladinskega gledališča, ki so jo naslovili z – Vse lepo in prav.

Med njimi so tudi Slovenija – košček raja na zemlji, pa Majhna, čudovita in nekoč komunistična država, Mati domovina, ki ima nekaj opraviti s Slovensko popevko, Kot v pravljici, čemur so mu nasproti postavili Gospodarja, in še: Slovenija smo ljudje, Srečni tu smo doma, kar skuša uzreti Narodno spravo, pa Biti slovenske krvi, da boš Slovencu ponos!

Tudi danes ali pa še posebej danes, ko smo premagali vse, še Francoze povrhu ustrezno dobro leže slogan Slovenija gre naprej, kar nam prinaša Nova pošta…In da se ne pozabi – Tukaj je slovenija, tam nekje pa so Črne luknje. Vse skupaj se bo dogajalo Med iskrenimi ljudmi v Eni sami, ki je … Slovenija. Ja tudi s Pasjimi procesijami. Če se nekatera gledališča te sezone lotevajo s poudarjenimi vsebinami slovenskih arhetipov, se Mladinsko z manifestom, polnim razpoznavnih gesel. Tako rekoč mobilizacijsko! Kje, zares? Nocoj in potem do prihodnjega poletja v Sloveniji in Slovenskem mladinskem gledališču, kjer je VSE LEPO IN PRAV ali kot pojejo inspiratorji, navdihovalci umetniškega vodje Gorana Injaca – znameniti (in tudi že malce utrujeni) Radiohead: No Alarms and no Surprises!.

Leave a Reply

Your email address will not be published.