Z Netopirjem, Stopinškom, Zadrovo in Rifletom tudi v operno Novo leto.

Ječar Frosch, katerega lik je v Netopirju upodobil Janez Hočevar Rifle: V zasedbi te operete od premiere prve Šedelbauerjeve postavitve v sezoni 1991-1992 sem ostal samo še jaz in vloga ječarja Froscha, ki ima vsako jutro znova poseben pogovor, pravzaprav pravi boj s svojo prisrčnico, je zabavna a tudi naporna. Vsakič znova moram za publiko, ansambel in dirigenta, mimogrde s profesorjem Igorjem Švaro se sijajno razumeva, pripraviti kakšno novo presenečenje.

Nocoj in potem še osemkrat do sredine januarja bodo v režiji Zvoneta Šedelbauerja na odru ljubljanske Opere znova uprizorili opereto Netopir, mojstrovino skladatelja Johanna Straussa mlajšega, tudi ljubljanskemu občinstvu dobro znano in v prestolnici ter drugod po državi priljubljeno delo.

V vlogi Gabriela von Eisensteina bo nastopil mednarodno priznani slovenski tenorist Matjaž Stopinšek lik Rozalinde je ustvarila Martina Zadro, kot Adela pa bo nastopila Urška Arlič Gololičič. Zoran Potočan bo nastopil v vlogi Franka, Dr. Falke bo Ivan Andres Arnšek, Alfred pa Aljaž Farasin. Od tretjega dejanja vse do konca (in naprej…) težko, se pravi, komično vllogo ječarja Froscha sta si naložila igralca Blaž Šef in igralec Janez Hočevar – Rifle, ki jo je zasedal že v postavitvi pred 25.leti.

Z mojstrom odrskega, tudi opernega, smeha in nekdaj menda potencialnim tenoristom, danes raskavim basistom smo se, posebej za Radio KAOS, pogovarjali med sinočnjo sklepno vajo pred nocojšnjo predstavo Netopirja.

Ob že omenjenih – Stopinšku, ki nastopa kot gost, pa Zadrovi, Arlič Gololičičevi, Potočanu, Arnšku, Farasinu ter uvoženih Šefu in Hočevarju – bodo v različnih sestavah nastopali tudi
Andrej Debevec, Rebeka Radovan, Nina Dominko – tudi kot gostja, Robert Vrčon, Slavko Savinšek, Matej Vovk, Višnja Fičor, Maksimilijan Vrbančič ter Juraj Pajanović in Gregor Zorko, kot gostujoča pevca pa bosta sodelovala tudi Ana Dežman in Rusmir Redžić. Pojejo, plešejo in muzicirajo tudi zbor, baletni ansambel in orkester SNG Opera in balet Ljubljana.

Ob dirigentu Švari in režiserju Šedlbauerju so Netopirja sopodpisali tudi scenograf Marko Japelj, kostumografinja Alenka Bartl, oblikovalec luči Andrej Hajdinjak, koreograf Ivo Kosi, dramaturginja Tatjana Ažman, lektorica Nevenka Verstovšek, vodja zbora Željka Ulčnik Remic in koncertni mojster Gregor Traven. Netopir bo na sporedu še v nedeljo in torek pa potem proti koncu decmbra in na Silvestrov večer ter tudi še v januarju.

V eno od pevskih garderob ljubljanske Opere sva se sinoči, za Radio KAOS, pretihotapila Urška Pengov Bitenc in Andrej Pengov in tam »zasačila« Janeza Hočevarja Rifleta, še preden nama je ušel v masko ječarja Froscha. V prispevku uporabljene fotografije so delo mojstrice Darje Štravs Tisu.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *