Začenja se praznovanje dvajsetletnice Metelkove

Prvi dogodek že davi

Danes se na Metelkovi začenja teden praznovanja dvajsetletnice delovanja avtonomnega kulturnega centra Metelkova mesto. Pred dvema desetletjema je majhna skupina aktivistov zasedla prostore nekdanje vojašnice ter s tem začela edinstven prostorski in družbeni eksperiment, ki je v nekaterih pogledih že davno prerasel okvire mesta in države.

V vseh teh letih so se na Metelkovi stkale številne vezi in spisale neštete zgodbe, seznam projektov, ki so se tukaj porodili, pa je že dolgo nepregleden. Metelkovo imajo danes za svojo številni ustvarjalci in ustvarjalke oziroma obiskovalci in obiskovalke, pri čemer se mnogi med njimi v času njenega nastanka sploh še niso rodili.

Metelkova si je svojo avtonomijo priborila na različne načine, včasih ob sodelovanju oblasti, pogosto pa z odkritim bojem proti oblastnim posegom, najpogosteje s preprečevanjem rušenja posameznih objektov v kompleksu.

Teden praznovanja dvajestlenice Metelkove se je začel že davi ob 06.36 s postavitvijo strašila z naslovom JEZA avtorjev Marka A. Kovačiča in Branka Ždrala, nadaljeval pa se bo danes popoldne in zvečer, najprej z otvoritvijo razstave Risbice za Metkin 20. rojstni dan v Jalla Jalli, ob 21h pa bodo v Klubu Gromka nastopili Lolita, Eric Boros in Father Murhpy

Celoten program je sicer dostopen na spletni strani metelkovamesto.org

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *