Začetek 15. Slovenskih dni knjige

Pisatelji so na robu družbenosti in nevidni

Danes so se v Ljubljani in drugih večjih slovenskih mestih začeli že petnajsti slovenski dnevi knjige, ki tokrat v Ljubljani potekajo na Mestnem trgu. Na slavnostni otvoritvi so podelili tudi nagrade za najboljše eseje in kratko zgodbo, slednjo je dobil pisatelj Miha Mazzini za kratko zgodbo 21. nadstropje. Predsednik Društva slovenskih pisateljev Milan Jesih pa je položaj pisane besede opisal v kritičnih, občasno celo sarkastičnih tonih.

Nagrado za najboljši srednješolski esej je nagrado dobila Nataša Jeršinovič za esej Zgodbe iz Litve, medtem ko sta si nagrado za najboljši esej razdelila Irena Štusej in Nara Petrovič. Prva je podpisala esej Princesa Recesulja, drugi pa Filozofijo uživanja na srfu. Nagrade je podelil ljubljanski župan Zoran Janković, ki dneve knjige vidi kot uvod v Svetovno prestolnico knjige, katere zastavo bo Ljubljana izobesila ta petek.

Častni pokrovitelj 15. dnevov knjige je predsednik republike Danilo Türk. V njegovem imenu je spregovorila njegova svetovalka Magdalena Tovornik. Obiskovalce prireditve pa je pozdravil tudi predsednik strokovnega združenja založnikov in knjigotržcev Mitja Zupančič. Petnajsti dnevi knjige se bodo zaključil 23. aprila, na dan, ko bo Ljubljana tudi uradno postala svetovna prestolnica knjige

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *