Zaradi pandemije zapoznelo praznovanje Ljubljane, ki jo medvojna žica ter novodobne ograje in covid-19 utrjujejo v herojski drži upornega in svobodnega, odprtega mesta.

Prireditev, ki bi morala biti 9. maja in ki je po tradiciji posvečena osvoboditvi Ljubljane, ko se podeljujejo najvišja priznanja mestne občine, je bila tokrat združena s prireditvijo v čast 75-letnici osvoboditve, katere glavni nosilec je bila ZZB NOB Slovenije. Današnje slovesnosti so bile tudi poklon izjemni osebnosti dr. Janeza Stanovnika, diplomatu, nekdanjemu predsedniku Predsedstva RS in kasneje tudi predsedniku borčevske organizacije in častnemu meščanu Ljubljane.

Spoštovane in cenjeni; To je Radio KAOS, tokrat z delčkom programa, ki bi moral biti na sporedu že pred tremi meseci v okviru sporeda Radia KRIČAČ; No, s kakšnim dnevom zamika – vse to zaradi pandemije, kakopak!

Pred petimi tedni je namreč ljubljanski župan Zoran Janković po dolgem obdobju nepojavljanja v javnosti, na novinarski konferenci zapiranje središča prestolnice ob proslavi v počastitev dneva državnosti ocenil za pretirano in nerazumljivo; Hkrati je napovedal nadomestno proslavo, ki se je, pravzaprav, ki sta se, saj sta bili kar dve, v dokaj nenavadnih okoliščinah o katerih bomo morda kaj več pisali jutri in v prihodnjih dneh, zgodili danes pozno popoldne in nocoj; Večjo, recimo ji glavna – prireditev, se je pozno popoldne odvila na Kongresnem trgu in katere nosilec je bil Glavni odbor ZZB NOB, so z nagovori obeležili predsednik borčevske organizacije Marjan Križman, župan Zoran Janković in letošnja dobitnika najvišjega ljubljanskega priznanja častni meščan, meščanka dr_Gabi Čačinovič Vogrinčič in dr_Jože Mencinger; To je bila hkrati priložnost, da so letošnjim mestnim lavreatom priznanja, plakete in imenovanja tudi dejansko izročili.

Nekaj pred dvajseto uro pa so v aleji ob grobnici narodnih herojev in ob spomenikih Stanetu Kavčiču in drJožetu Bučarju odkrili doprsni kip dr_Janezu Stanovniku, ki bi na današnji dan praznoval 98-i rojstni dan; Ob tej priložnosti sta govorili nekdanja ljubljanska županja in častna meščanka Ana Nuša Kerševan in predsednica ljubljanskega odbora ZZB NOB Julka Žibert, ki sta z županom Zoranom Jankovićem in članom Stanovnikove družine, ob častnem pozdravu gardistov slovenske vojske skulpturo, ki je delo akademskega kiparja Metoda Frlica tudi uradno odkrili.

Pričakujemo, da bomo v prihodnjih dneh, potem, ko nam bo producent obeh dogodkov in nosilec prenosov posredoval postprodukcijsko urejene posnetke obeh dogodkov video zapis prvega in drugega, ki ju je kar dodobra navlažil poletni dež, v integralni obliki tudi objavili. Še pred objavo teh posnetkov pa poobjavljamo nekoliko skrajšani intervju z dr. Janezom Stanovnikom, ki sva ga pred tremi leti na njegovem domu v Trnovem za Radio KRIČAČ posnela novinarski kolega Marjan Rogelj in Andrej Pengov, ki podpisujem tudi ta prispevek, v katerem smo uporabili posnetke s obeh mikrolokacij še pred začetkom obeh današnjih dogodkov.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *