Zbor za Ljubljano z drugačno resnico o mestu

Vrsta kritik na račun župana Jankovića

Včeraj zvečer je v prostorih Slovenskega svetovnega kongresa potekala okrogla miza Zbora za Ljubljano, ki je bil ustanovljen pred štirimi leti kot civilno-družbeni forum, ki je podpiral kandidaturo Franceta Arharja za ljubljanskega župana. Pred tokratnimi volitvami pa je Zbor zbral predstavnike različnih civilnih iniciativ in posameznike, ki so kritični do potez in politik župana Zorana Jankovića. Predsednik Zbora za Ljubljano Stane Granda je dejal, da je bil cilj okrogle mize predstaviti drugačno resnico v Ljubljani.

Med sodelujočimi na okrogli mizi je arheolog Tone Velušček z Znanstveno-raziskovalnega centra Slovenske akademije znanosti in umetnosti dejal, da je bilo izkopavanje kolišča na Špici slabo vodeno, hkrati pa je bila tudi zamujena priložnost za vzpostavitev arheološkega muzeja, kot so ga pred kratkim odprli v hrvaški Krapini. Arhitekt Fedja Košir pa je naštel že znane očitke glede občinskega prostorskega načrta.

Vodja civilne inciative Tržnice ne damo Marinka Kurilić, ki bodo, kot vse kaže, dosegli razpis zbiranja podpisov za referendum o gradnji garažne hiše pod tržnico, dodala pa je, da obstaja možnost, da bi se gradnja lahko začela a nikoli končala. Slišali smo tudi očitke o slabem zraku in preveliki koncentraciji trdih delcev, ki po besedah Andreja Aplenca pripomorejo k več kot sto prezgodnjim smrtim v Ljubljani letno, ekonomist in bloger Tomaž Štih pa je kritizral finančno poslovanje občine.

Okrogle mize se je udeležil tudi novinar Financ Karel Lipnik, ki je kritiziral predvsem vodenje projekta Stožice in pa županski kandidat Liste za čisto pitno vodo Marko Mitja Feguš, ki je prav tako kritizral prostorski načrt. Med publiko pa sta sedeli tudi županski kandidatki SDS in NSi Zofija Mazej Kukovič in Mojca Kucler Dolinar.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *