Zoran Janković in njegova lista suvereno zmagala

Zofija Mazej Kukovič: demokracija v Ljubljani je še v povojih

Tako so se v štabu Zorana Jankovića razveselili rezultatov vzporednih volitev, ki so pokazali, da je aktualni župan s kar 65 odstotki odločno zmagal na županskem delu ljubljanskih lokalnih volitev. Presenečenje pa je rezultat njegove svetniške Liste Zorana Jankovića, ki je po do sedaj znanih rezultatih volitev dobila okoli 48 odstotkov glasov in še povečala absolutno večino v mestnem svetu.

Drugo mesto je z dobrimi trinajstimi odstotki osvojila kandidatka SDS Zofija Mazej Kukovič je dejala, da je drugo mesto zanjo kot zmaga. Včeraj zvečer predsednik mestnega odbora stranke Dragutin Mate z rezultatom ni bil zadovoljen, a dodajmo, da po 98 odstotkih preštetih glasov vendarle kaže, da bo SDS imela en sedež več v mestnem svetu. Županska kandidatka NSi Mojca Kucler Dolinar je osvojila osem odstotkov glasov, stranka pa je, kot kaže, osvojila dva mandata v mestnem svetu.

Stranka Zares se je cel večer gibala na meji vstopa v mestni svet. V času nastajanja tega prispevka ji sicer manjka še par desetink odstotka, nosilec liste Milan Hosta pa je bil sinoči še optimističen. Predsednik ljubljanskega odbora stranke Pavle Gantar je že pred volitvami napovedal odstop s tega mesta. Predsednik stranke Gregor Golobič je dejal, da so v Zares v te volitve tudi v ljubljanskem odboru vložili precej dela.

Stranka DeSUS pa je, kot kažejo rezultati, pridobila eno svetniško mesto. Spomnimo, pred štirimi leti so osvojili en mandat. LDS je edina stranka v mestnem svetu, ki ni nastopila s svojim županskim kandidatom. Kot kažejo rezultati, so osvojili eno samo svetniško mesto, kar je glede na pretekli mandat, ko so imeli štiri svetniška mesta, precejšen padec.

Socialni demokrati so ohranili štiri svetniške sedeže, a je predsednica ljubljanskega odbora stranke Metka Tekavčič kljub vsemu nezadovoljna z izidom. Dodajmo še to, da so po preštetih dobrih 98 odstotkih glasov Zeleni Slovenije, ki jih je v minulem mandatu v mestnem svetu zastopal Miha Jazbinšek, podvojili število sedežev in bodo imeli naslednja štiri leta dva mandata.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *