Zoran Janković zmagovalec volitev: “Ljudje hočejo imeti demokratično, a učinkovito državo”

Pozitivni Sloveniji 28 mandatov, SDS 26, SD 10, Virantovi listi 8

Zmagovalec nedeljskih predčasnih parlamentarnih volitev je Zoran Janković. Njegova stranka Pozitivna Slovenija je po preštetih 99,94 odstotka oddanih glasovnic osvojila 28,5 odstotka glasov in 28 sedežev v prihodnjem sklicu Državnega zbora. Drugouvrščena SDS Janeza Janše je osvojila dobrih 26 odstotkov glasov in mandatov v parlamentu. Verjetni novi premier je ob razglasitvi izidov vzporednih volitev o razlogih za zmago dejal, da je ta rezultat dobre kampanije, dobrega programa in želje Slovencev po demokratični in učinkoviti državi.

Predsednik SDS Janez Janša pa je v izjavi, objavljeni na spletni strani stranke priznal poraz in dejal, da bo njegova stranka še naprej delala za Slovenijo, ne glede na to, ali bo v vladi ali v koaliciji. Odhajajoči premier Borut Pahor se je s svojimi Socialnimi demokrati uvrstil na tretje mesto z dobrimi desetimi odstotki glasov, kar je več, kot so mnogi pričakovali, celo sam Pahor, ki je dejal, da je vlado vodil v težkih razmerah. Po treh letih se v parlament vrača Nova Slovenija, iz parlamenta pa sta izpadli LDS Katarine Kresal in Zares Gregorja Golobiča. Slednji sicer napoveduje, da bo stranka še naprej delovala na vseh ravneh politike.

Jankovićevo verjetno mandatarstvo pomeni, da bodo v Ljubljani potrebne nadomestne županske volitve, ki pa jih verjetno ni pričakovati pred februarjem prihodnje leto. Prav tako delovanje mestnega sveta ne bo okrnjeno, je povedal za Radio KAOS

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *