Župan zagovarja povišanje cen komunale, opozicija ogorčena

Župan Zoran Janković, direktorica ljubljanskega javnega holdinga Zdenka Grozde, ter direktorja javnih podjetij Energetika in Snaga, Hrvoje Drašković in Janko Kramžar so danes pojasnjevali razloge za zvišanje cen komunalnih storitev. Vlada je namreč nedavno sprejela uredbo, s katero je oblikovanje cen komunalnih storitev prenesla izključno na lokalne skupnosti. S prvim novembrom se bo cena toplote povišala za dobrih 20%, cena oskrbe s pitno vodo, ki je nespremenjen že pet let, bo višja za 48%v začetku leta pa se bo podražila tudi cena odvoza in odlaganja odpadkov, ki bo višja povprečno za 37%. Znotraj slednje se bo nabolj podražilo odlaganje odpadkov, ki bo dražje kar za 185 %.

Za 16 evrov naj bi se podražile položnice v povprečnem štiričlanskem gospodinjstvu v Ljubljani in sosednjih občinah. Cena ogrevanja je celotno lansko kurilno sezono ostala nespremenjena, čeprav je Energetika že lani zaprosila za povišanje cene.

Direktor Energetike Hrvoje Drašković je dodal, da bo njegovo podjetje leto sicer zaključilo z dobrimi tremi milijoni dobička, vendar je to daleč premalo za investicije in posodobitve. Dodal je tudi, da bo kljub podražitvi cena ogrevanja z vročo vodo še vedno nižja od cene ogrevanja s plinom. Direktor Snage Janko Kramžar pa je dejal da je cena odvoza smeti na enaki ravni že od leta 2004, cena odlaganja pa je nespremenjena že sedem let, po novem pa mora vključevati tudi stroške zapiranja odlagališča. Še najmanj presenetljivo je povišanje cene vode, ki jo je župan Janković napovedoval že nekaj časa.

Dodajmo, da bo povišanje cene toplote bo v absolutnem znesku znašalo okoli 6 evrov na mesec, cena odvoza in odlaganja smeti pa slabih 5 evrov in pol. Podražitve pa so sprožile ogorčenje pri opoziciji. Ljubljanska organizacija podmladka SDS je tako v sporočilu za javnost zapisala, da so odstotki podražitev, ki si jih je namenil naložiti na pleča Ljubljančank in Ljubljančanov za najosnovnejše potrebe – ogrevanje, vodo in smeti – so škandalozni, še posebej v luči gospodarskih razmer v državi, ter župana obtožili negospodarnega ravnanja z davkoplačevalskim denarjem, saj v nasprotnem primeru po njihovem podražitve sploh ne bi bile potrebne

One thought on “Župan zagovarja povišanje cen komunale, opozicija ogorčena

  1. Seveda zagovarja podražitve, saj je ja on glavni. Tako si je izbril, da lahko o t.i. “potrebno nujnih” zadevah sam oloča. premalo se je že zadolžil, premalo vrtičkov je še podrl in vzel ljudem še nekaj tisto malo veselja, ki so ga imeli. Kar tako naprej župan. Se mi zdi, da se ti malo vrača vse tisto, kar si hudega napram ljudem naredil. Malo zavrti film nazaj. Kaj če bi začel kasirati tudi sprehajanje koli Ljubljane. To bi bilo denarja. Predlagam, da malo razmiliš o tem, saj itak ne potrebuješ glasov za ali proti, saj si ja ti BOSS. Kreten.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *