Mlada modra energija: Hrana in voda

Konec tedna je mimo, drage in dragi in že je tu četrta oddaja Mlada modra energija, ki jo na Radiu KAOS pripravljamo skupaj z družbo HSE. Tema današnje oddaje je pomanjkanje vode in njena uporaba za pridelavo hrane. Z učenci osnovne šole Ivana Cankarja smo ugotavljali, koliko je na svetu pitne vode, zakaj je zmanjkuje tudi pri nas in kako naj ravnamo, da bo vode čim več časa dovolj. Z dr. Lučko Kajfež Bogataj pa smo se pogovarjali o vodi, kmetijstvu in prilagajanju vremenskim ter geografskim razmeram.


Le tri odstotke vode na Zemlji je pitne, pa še ta ni vedno takoj dostopna. Kje se ta voda skriva in kako lahko do nje pridemo, so se pogovarjali šestošolci na Osnovi šoli Ivana Cankarja na Vrhniki. Ugotavljali so tudi, da tudi v Sloveniji lahko primanjkuje vode, čeprav stanje pri nas še zdaleč ni tako slabo kot v Afriki ali nekaterih drugih deželah. Kljub temu bi lahko s pitno vodo ravnali bolj skrbno

Tudi danes lahko znanje, ki ste ga pridobili v oddaji preverite s pomočjo TikTakTesta. Za začetek testa kliknite tu, pravila pa so enostavna: Prvi trije udeleženci ali udeleženke, ki bodo pravilno odgovorili na vsa zastavljena vprašanja bodo prejeli poučno nagrado. Še vedno pa lahko rešujete tudi teste v prejšnjih oddajah.


Imena nagrajencev bomo objavili v prihodnji oddaji.Takrat bomo tudi podelili knjižno nagrado. To podeljuje Mladinska knjiga Založba in bo nagrajencem popestrila prihajajoče prvomajske praznike. Podrobnosti glede nagrade bomo uredili po elektronski pošti.Za konec pa še današnji nasvet za varčevanje z energijo: Klimatske naprave uporabljajte le, kadar je to nujno. Če se le da, raje odprite okno in prezračite prostor. To je za danes vse v oddaji Mlada modra energija, naslednja bo zaradi praznikov na sporedu že v četrtek, 26. aprila, ob 12. uri.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *