Mlada modra energija: Perice in pastirji

Ponovno pozdravljeni, drage in dragi v enasjti oddaji Mlada modra energija, ki jo na Radiu KAOS pripravljamo skupaj z družbo HSE. Strokovnjak za energetiko Djordje Žebeljan nam je danes povedal, kako Slovenci ravnamo z elektriko, danes pa smo obiskali podružnico Osnovne Šole Sevnica v Studencu, kjer so nam učenke in učenci pokazali običaje peric in pastirjev. Najprej pa pogovor z gospodom Žebeljanom, ki nam je tudi povedal, kaj se skriva za kratico HSE.

V prejšnji oddaji smo se z učenci podružnične šole v Loki pri Zidanem mostu sprehajali ob reki Savi, danes pa smo obiskali nekaj kilometrov oddaljeno drugo podružnico Osnovne šole Sevnica, v kraju Studenec. Pod vodstvom učiteljice Andreje Janc so nam učenke in učenci na vaškem perišču in napajališču pokazali, kako so z vodo ravnali včasih.

Tudi danes lahko znanje, ki ste ga pridobili v oddaji preverite s pomočjo TikTakTesta. Za začetek testa kliknite tu. Kot seveda že veste, so pravila enostavna: Prvi trije udeleženci ali udeleženke, ki bodo pravilno odgovorili na vsa zastavljena vprašanja bodo prejeli poučno nagrado. Še vedno pa lahko rešujete tudi teste v prejšnjih oddajah.


Imena nagrajencev bomo objavili v prihodnji oddaji.Takrat bomo tudi podelili knjižno nagrado. To podeljuje Mladinska knjiga Založba in bo nagrajencem popestrila prihajajoče pozno-majske dni. Podrobnosti glede nagrade bomo, kot vedno, uredili po elektronski pošti.Za konec pa še današnji nasvet za varčevanje z energijo: Veliko energije boste prihranili, če podnevi ne boste prižigali luči. Če uporabljate zavese, je najbolje, če prepuščajo veliko svetlobe, že pa uporabljate žaluzije, jih dvignite ali priprite, da boste v prostor spustili dovolj svetlobe. To je za danes vse, slišimo se spet v petek, 1. junija na Radiu KAOS

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *