Breakestra: zabava se skriva v funku

Glasbena poslastica v Kinu Šiška

Miles »MusicMan« Tackett je leta 1997 ustanovil Breakestro, »live« zasedbo, ki je sprva igrala le priredbe funk in soul-jazz skladb, uspešno uporabljenih v hip hop glasbi iz konca 80. in začetka 90. let. Po dveh albumih, sestavljenih pretežno iz priredb, je zasedba do sedaj izdala še dva albuma z avtorsko glasbo. Na albumu Hit The Floor iz leta 2005 in Dusk Till Dawn iz leta 2009 najdemo njihove lastne skladbe, prepletene s fuzijo hip hopa, funka in soula.

Tudi na torkovem koncertu smo imeli priložnost slišati večinoma njhove avtorske skladbe, ki so se povezovale iz ene v drugo, kar je ustvarjalo občutek, da se pravzaprav nahajamo v nekem losangeleškem plesnem klubu, ne pa v koncertni dvorani. K temu občutku so še dodatno prispevali breakdancerji, ki so spontano zavzeli prostor pod odrom in poželi navdušenje občinstva.

No, občinstvo je bilo seveda najbolj navdušeno nad Breakestro, še posebej nad njihovo pevko Afrodyete, ki bi jo zaradi njenega specifičnega vokala in interpretacije lahko poimenovali kar ženski James Brown. Vsekakor je v glasbi Breakestre čutiti tudi vpliv »botra soula«, pa zgodnjih Kool & The Gang, Sly & the Family Stone, skratka gre za pravo mešanico prvinskega funka z deep funkom, hip hop breaki in soul-jazz psihadelično vročico.

Čeprav sta z občinstvom največ komunicirala Miles in Afrodyete, pa je bilo zanimivo opazovati tudi ostale člane, ki z občinstvom resda niso komunicirali verbalno, a je njihova telesna govorica vsem prisotnim sporočala, da resnično čutijo glasbo in uživajo v tem, kar delajo in ustvarjajo.

Zaključimo: Breakestra so vsekakor zasedba vrhunskih glasbenikov, ki zadnje desetletje na plesišče zvabljajo tako ljubitelje starega funka, soula in hip hopa, kot tudi vse, željne pozitivnih vibracij, plesa in dobre zabave. Navsezadnje se zabava (angleško: fun) skriva že v samem FUNku!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *