Brecljevanje: Stonesi so pred 40 leti spoznali njegove starše

Eksponat Marko Brecelj nadleguje v in šotori na Cankarjevem domu

Začelo se je minuli petek. Tudi v ljubljanskem Cankarjevem domu, nadaljevalo pa v ponedeljek v Mali galeriji Cankarjevega doma. Kaj je pravzaprav to, česar se je domislil neuničljivi Marko Brecelj, osnovalec in dolgoletni, tako rekoč vseživljenjski frontmen koprskega DPZN – Društva prijateljev zmernega napredka. Kak dan pred prejšnjim nas je doseglo sporočilo, zapisano v večini nevajenem besednem slogu, ki nasploh prevladuje v tej – kulturno, pravzaprav v pravi – umetniško zbiralni akciji.

Navjam del Brecljevega sporčila iz sredine prejšnjega tedna: »Spoštovanci in spoštovanke! V petek, trinajstega nočem biti vražjeveren in se ob 8h 30 s fičotom modre barve odpravljam v glavno mesto na snemanje TV oddaje Aritmija, na razgovor z direktorjem Cankarjevega doma in na drugo fotografijranje za časopis Dnevnik z novim naglavnim pokrivalom, ki je zelo podobno kroni…« In še: »V ponedeljek, 16. aprila ob 11h v Mali Galeriji Cankarjevega doma začnemo izvajati resničnostno razstavo Srednji brat (“Middle brother”) uradno odprtje ob 19h30 bo izvedel z odpiračem za razstave Miloš Pavlica, kulturno pa bo dogodek poglobil glasbeno-filmsko-scenskim nastopom skupine Menendes brothers. Vstop bo prost.« In še podpis: »Marko Brecelj.«

Čeprav se z Markom poznava skoraj ali približno 35 let, in se me malček še spomni iz uredništva Mladine – mu sploh ne zamerim, da me je v najinem pogovoru očitno zamenjeval z enim od takratnih sodelavcev Srečkom Zajcem, saj me je ven in ven porival nekam v Rdeči križ. Si je pa skoraj prislužil mojo užaljenost, ko je pred pogovorom skušal vzdržati v silno resni drži – tudi z zahtevo, naj ne snemam, dokler se vsega ne dogovoriva. Celo več: potem, ko sva se dogovorila za obseg (dolžino) pogovora, je naročil, da objavim vse, kar bo povedal. Malo sem ga pretental s tem, ko sem vendarle uspel postaviti nekaj vprašanj in mu nisem prepustil, da bi bil ta posnetek samogovor. Posnel – in kot se lahko v nadaljevanju prepričate, tudi objavil sem »uletavanje« enega njegovih bodisi zapriseženih bodisi priložnostnih fenov v najin pogovor.

V Mali galeriji Cankarjevega doma je torej v ponedeljek zvečer z odpiračem za razstave Miloš Pavlica izvršil otvoritveno dejanje resničnostne razstave “Srednji brat” (Middle Brother). Program se je potem odvil, kakor je bilo napovedano – tud s fotogeničnimi palmami Kopra Capodistrie, ki neutrudno mečejo svojo uvelo in pomrznjeno senco na njihovega očeta Popeta, župana popoviča, in ki se, kot zapiše v torkovem sporočilu, lepo prilegajo trem ovinjetenim fičotom. Prvi večer se je raztegnil pozno v noč. Spili so 8 litrov Gustijevega merlota in 16 litrov refoška Puhovih… in ni kapnilo na marmor.

Je pa bilo doslej zabeleženo tudi že nekaj nezadovoljstva: Nad Brecljevimi umetnijami se je pridušala organizatorka srečanja managerjev… Bile pa so tudi prijaznosti: mož, ki je pred 32 leti videl Feotov in Markov nastop na Elektro srednji nedaleč do Cankarjevega doma, podaril majhno glineno skodelico s pikapolonico. Feo je bil generacija – pesnik, pisatelj in glasbenik Ivan Volariča, predlani? za rakom umrli veliki prijatelj) Včerajšnji in današnji spored Brecljevanja – kljub splošni stavki – poteka, vsaj za zdaj – nemoteno. Tako naj bi bilo vse do prihodnjega ponedeljka. Podrobnosti in aktualnosti, pa tudi dogajanje »v živo« si je moč ogledati na spletni strani www.dodogovor.org/ in seveda – v Cankarjevem domu

Leave a Reply

Your email address will not be published.