Douze points!*

Dan, ko je bila Juga ponovno združena

Spoštovani! Tisti bolj nostalgični radi porečejo, da je Jugoslavije škoda predvsem zaradi športa in glasbe. In res, prav konec osemdesetih v začetku devetdesetih so bili na teh dveh področjih doseženi nekateri izmed največjih uspehov. Leta 1990, ko je Juga že krepko hirala, je na svetovnem prvenstvu v nogometu v Italiji reprezentanca skupne države šele po enajstmetrovkah izpadla v četrtfinalu proti Argentini in to po tem, ko je Maradona z roko, ki je sodnik ni videl, preprečil gol Jozića, ki bi »plavim« verjetno priboril polfinale. Leto dni pred tem pa je na tekmovanju za popevko Evrovizije zmagala zasedba Riva s komadom Rock me in tako Evrosong edinkrat pripeljala tudi v Jugo, konkretno v Zagreb.

No, le dobro leto dni kasneje pa je bilo jasno, da Juga ni šla le rakom žvižgat, ampak jim je že nekaj časa igrala celo simfonijo. Jugoslovanski fuzbal se je sicer kvalificiral na evropsko nogometno prvenstvo, a je skupaj z državo razpadla tudi reprezentanca. Tako so namesto Jugosov na Švedskem igrali Danci, ki so v končni fazi tudi osvojili naslov evropskih prvakov. Pri izboru popevke za Evrovizijo pa so se stvari grdo zakomplicirale, saj so se TV hiše posameznih republik skregale že okoli tega, kdo bo predizbor sploh organiziral, nato pa je glasovanje potekalo še po nacionalnem ključu, ker so posamezne republike glasovale predvsem za svoje komade in vse skupaj se, jasno, ni moglo dobro končati.

Zato je bilo ta konec tedna toliko bolj hecno gledati izbor za popevko Evrovizije v nemškem Düsseldorfu, kjer se je na trenutke zdelo, da nastopajo zgolj Sovjetska zveza, Jugoslavija in nekaj staroevropskih monarhij

Odkar so uvedli (menda bolj pošteno) teleglasovanje, smo bolj ali manj navajeni, da gledalci posamične države glasujejo za skladbo iz sosednje države ali vsaj za skladbo iz svojega kulturnega okolja. Če bi se Turčija uvrstila v finale, ste lahko prepričani, da bi Nemčija dvanajst točk podelila Turčiji. Tako pa so jih dali svojim sosedom Avstrijcem. Prav tako so si glasove med seboj razdelile skandinavske države, pa obe angleško govoreči državi, države nekdanje sovjetske zveze, ki so pri tem več kot očitno ignorirale mati Rusijo in pa – prvič zares očitno – države nekdanje Jugoslavije.

To, da Slovenci – bodisi iz občutka krivde bodisi zaradi klasične nostalgije – državam nekdanje Juge radi podelimo tistih »douze points«, je znano že dalj časa. Letos pa je proces vendarle stekel tudi v obratni smeri. Kombiriano z več kot solidnim komadom Majo Keuc vse vse skupaj pripeljalo do več kot solidnega trinajstega mesta.

Roko na srce, če bo šlo tako naprej, tudi spet združena Juga ne bo mogla konkurirati glasbeno združeni Sovjetski zvezi. Vse tiste države in državice, ki si menda pri glasovanju privoščijo marsikatero sumljivost, bodo že zaradi surove moči številk lahko povzročile, da se evrovizijska popevka ne bo izbirala zgolj in samo po kriteriju všečnosti komada. Verjetno je v prihodnosti pričakovati spet kakšno modifikacijo pravil. Sploh, če bo velikih pet članic Evrovizije ustrezno zacepetalo od jeze. A, bodimo pošteni, morda iz zapisanega veje zgolj neke vrste jeza nad dejstvom, da ko Slovenija na Eurosong pošlje Duo Platin, pogori na celi črti, ko pa to stori Azerbajdžan, gladko zmaga. Morda pa kvaliteta komada res ni edini kriterij.

A tudi zaradi tega ne kaže biti preveč slabe volje. Če se vam bo zazdelo, da ste izbor Evrosonga ali katerikoli drug izbor, recimo kakšnega talenta, vzeli preveč resno in vam krivice, ki se na takšnih dogodkih brez izjeme dogajajo, pridejo preveč do živega, odprite Twitter. To vas bo takoj postavilo na realna tla. Komentarji uporabnikov so iskreni, pogosto cinični in celo kruti, a brez izjeme iskreni. Takrat se vam bodo tovrstni šovi prikazali v povsem novi, dosti bolj zabavni luči. Kdo ve, morda se boste celo pridružili debati. Skoraj tako je, kot bi gledali televizijo v gostili. Le da je dosti ceneje in neskončno bolj zabavno. Mimogrede, nas najdete na @radio_kaos

Kdo ve, morda pa bo res konec sveta?

Tedenski komentar je spesnil Človek Lubenica, prebral pa sem ga Aljaž Pengov Bitenc.

*Dvanajst točk

foto: Pieter Van den Berghe (EBU)

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *