Odlično samosvoji Leeloojamais

Kino Šiška skoraj pokal po šivih

V Kinu Šiška je minuli četrtek skoraj pokalo po šivih. Razlog za to je bil koncert skupine LeeLooJamais, ki je ta večer prvič v živo predstavila svoj četrti album z naslovom Excuse my imagination.

Skupina LeeLooJamais je nase prvič opozorila leta 2001 s prvim albumom Pod vplivom, pravi preboj na slovenske glasbene lestvice pa se je pravzaprav zgodil z drugim albumom Nextasy, ki je izšel leta 2004. Na tem albumu najdemo še danes zelo poslušane Ne zameri mi, Povej mi, Ljubavi, Tik – tak in druge. Leta 2007 je izšel njihov tretji album Country Club Music z novo pevko Kristino, ki je oboževalci skupine nažalost niso sprejeli s prevelikim navdušenjem. Leta 2008 se je v skupino vrnila prvotna pevka Lara, njen povratek pa je pospremila skladba Neki zame. Štiri leta po izidu zadnjega albuma pa se LeeLooJamais vračajo z novim albumom Excuse my imagination, na katerem so tokrat vse skladbe posnete v angleškem jeziku, z izjemo skladbe Slovenka, s katero so se že uspešno predstavili na letošnji Emi.

Na četrtkovem koncertu smo bili tako priča predstavitvi skladb iz novega albuma, ki prinaša moderen, organski zvok, z izleti v elektronske vode in pridihom 80. let prejšnjega stoletja. Tako na tem albumu pravzaprav ni toliko r’n’b-ja in funka, po katerih so bile prepoznavne njihove starejše skladbe, a ena stvar ostaja nespremenjena in nesporna, in to je kvaliteta. LeeLoojamais ne skrivajo, da si želijo preboja v tujino – temu pričajo tudi besedila v angleškem jeziku in nadgradnja glasbenega stila – a ne za vsako ceno. LeeLooJamais ostajajo zvesti sami sebi, se hkrati prilagajajo spremembam na glasbenem trgu, a kljub vsemu ostajajo samosvoji.

Kot že rečeno v uvodu, je bila velika dvorana Kina Šiška minuli četrtek napolnjena do zadnjega kotička, med obiskovalci pa je bilo opaziti tudi precej glasbenikov, tako domačih, kot tudi tujih. Občinstvo je z navdušenjem sprejelo nove skladbe, več energije pa je bilo vseeno čutiti med starejšimi uspešnicami, kar je povsem razumljivo, saj je nove skladbe večina slišala prvič. Izjema so bile le skladbe Still I try, Night phone, Slovenka in Show show, ki so izšle že pred izidom novega albuma in so se že dobro zasidrale v ušesih poslušalcev.

V zadnjem delu koncerta sta se članom skupine na odru pridružila še dva gosta; pri novi skladbi Rain dance hrvaški glasbenik in producent Koolade, že znano uspešnico Modeli pa je s pevko Laro Love zapel pevec skupine Big foot mama, Grega Skočir.

Po koncertu, ki je trajal skoraj dve uri, so LeeLooJamais pripravili še eno presenečenje za obiskovalce: pred vhodom v dvorano jih je namreč pričakala krajša pogostitev, malce kasneje pa so se jim pridružili tudi sami člani skupine, s katerimi so najbolj vneti oboževalci lahko tudi na kratko poklepetali.

Za konec velja omeniti še tole: po ponovni vrnitvi v skupino je pevka Lara Love dejala, da se je sedaj našla in ve, kaj hoče; to pa je bilo videti in slišati tudi med četrtkovim koncertom – Lara je premor med skladbami namreč izkoristila za nagovor občinstva, a kot je to sicer pogosto pri glasbenikih, to niso bile le neke standardne fraze, temveč so bili njeni nagovori precej osebni in izpovedni. Lahko bi povzeli: bodite to, kar ste, in se ne ozirajte preveč na to, kaj pravijo drugi. In takšni so tudi LeeLooJamais: originalni in samosvoji, je za Radio KAOS zapisala Nina Radoš

Leave a Reply

Your email address will not be published.