Parni Valjak v dnevni sobi brez elektrike

Odlično vzdušje v Križankah

V soboto se je v Križankah zgodil pravi glasbeni spektakel. Z akustičnim koncertom, ki so ga poimenovali Bez struje, je tam nastopila legendarna hrvaška zasedba Parni Valjak in dokazala, da po 37 letih obstoja na sceni še vedno »zažge«.

Lani smo jih imeli najprej priložnost videti in slišati v ljubljanski Cvetličarni v bolj intimnem, klubskem vzdušju – in navdušili so. Decembra so sledile nabito polne Stožice – tudi tam niso razočarali. Letos so najprej očarali Obalo – v akustični izvedbi so nastopili v portoroškem Avditoriju – potem pa je sledil še Schengenfest z dobro staro »električno« izvedbo. V soboto je bila na vrsti Ljubljana in za akustiko skorajda popolne Križanke. Skupna vsem nastopom pa sta vedno in povsod profesionalna izvedba in pristnost.

Parni Valjak s pevcem Akijem na čelu po več kot 30 letih nastopanja ostajajo profesionalci, a ne na račun nedostopnosti. Aki namreč vsako pesem odpoje odlično, skoraj brez sleherne napake, ob tem pa ves čas vzdržuje stik z občinstvom in preostalimi člani benda: skače od enega do drugega člana, se z njimi malce pošali, nato pa se rokuje in spogleduje še z občinstvom.

Scenografija tokratnega koncerta je res, tako kot sta že v predhodnem intervjuju napovedala Aki in Hus, dajala občutek »hiše Parnega Valjka«. Velika razkošna dnevna soba z barvami, ki so se spreminjale v skladu s pesmimi, in občasnimi lučkami so ustvarile intimno vzdušje in še boljšo atmosfero.
Dvourni repertoar, sestavljen iz starih in novih pesmi, občinstva zagotovo ni pustil hladnega, saj so besedila pesmi poznale vse generacije, mlade in tiste mlade po srcu. Seveda tudi tokrat ni šlo brez večnih uspešnic, kot so Ljubavna, Moja je pjesma lagana, Sve još miriše na nju, Jesen v meni v malce drugačni, latino preobleki, Lutka za bal in Dok je tebe, pri katerih je v ospredje zopet stopila nepogrešljiva spremljevalna pevka Tina, ki je imela med obiskovalci tudi slovenskega snubca.

Da so Parni Valjak resnično navdušili občinstvo, pa potrjuje tudi dejstvo, da so se po rednem delu koncerta morali na oder vrniti kar trikrat. Občinstvo jim namreč kar ni in ni pustilo oditi, zato so jih člani benda razveselili še z nekaj uspešnicami, nato pa jim zaželeli nasvidenje do prihodnjič, ki bo, sodeč po njihovi priljubljenosti v Sloveniji, najbrž kaj kmalu.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *