Videti Kraak & Smaak in…

Nizozemci Kino Šiška pripravili do poplesavanja, Katja Šulc dvorano primerno ogrela

Pretekli četrtek se je v Kinu Šiška zgodila zanimiva glasbena poslastica. Ljubljano so namreč obiskali že lansko leto napovedani Kraak & Smaak. Pred njihovim nastopom je za ogrevanje poskrbela Katja Šulc v družbi jazz trobentača Igorja Matkovića in DJ Piera. Katja, katere glasbo bi lahko opisali kot subtilno mešanico poetično obarvanih besedil in urbanih žanrov, s pridihom jazza, šansona, hipnotičnega soula in dubstepa, je predstavila projekt, ki napoveduje njen prihajajoči album in izhaja iz pesniških delavnic na glasbeni akademiji New School iz New Yorka.

Katja je s pesmimi, kot so I Love You You Scream, There Will Be Boys in najnovejšo Give Yourself pripravila občinstvo do poplesavanja, potem pa so na vrsto prišle zvezde večera, Kraak & Smaak. Ogrodje tega elektro/soul/funk/lounge/downbeat live benda, ki ga postavljajo ob bok imenom, kot so The Chemical Brothers, Moby in The Prodigy, sestavljajo trije glasbeni producenti iz nizozemskega Leidna: Oscar de Jong, Mark Kneppers in Wim Plug.
Prvi album Boogie Angst izdajo leta 2005, v začetku leta 2007 mu sledi The Remix Sessions, na katerem med drugim najdemo tudi predelavo pesmi Seven Days In Sunny June zasedbe Jamiroquai. Leta 2008 izide njihov drugi avtorski album Plastic People, prvi single Squeeze Me postane uspešnica na nizozemskih pop lestvicah pa tudi drugod po svetu. Ves ta čas Kraak & Smaak nastopajo na različnih festivalih, med drugim tudi v Szigetu in Glastonburyju. Leta 2011 izdajo album Electric Hustle, ki vsebuje uspešnice Dynamite, Let’s Go Back in Hold Back Love.

V Katedrali Kina Šiška je tokrat ob spremljavi kitarista in bobnarja nastopila dvojica tega tria, za piko na i pa sta poskrbela še pevec in pevka, ki sta se izmenjavala na odru.

Predvsem pevka Berenice van Leer je bila tista, ki je s svojimi vokalnimi sposobnostmi in energičnim nastopom požela največ navdušenja pri občinstvu. Kljub temu, da dvorana ni bila napolnjena do zadnjega kotička, je energija občinstva, ki je neumorno plesalo od prve do zadnje minute, dajala vtis pravega plesnega žura in potrdila, da so Kraak & Smaak res »zasedba, ki jo morate videti«.

Za Radio KAOS Nina Radoš, foto: Andrej Lipovšek

Leave a Reply

Your email address will not be published.