30.Liffe. Od jutri pa do nedelje, 24. novembra: Jezero ter še sto (in več) filmov v 10 programskih sklopih

V soboto, šestnajstega zvečer, ko bo uradna premiera in dan kasneje, v nedeljo, sedemnajstega novembra bosta v Linhartovi dvorani Cankarjevega doma in v Kinu Komuna projekciji prvih dveh od šestih delov slovenske televizijske nadaljevanke Jezero. V programu nacionalne TV jo napovedujejo za 22.december. Gre za filmsko predelavo literarne uspešnice Tadeja Goloba, narejene v slogu noir detektivke s skandinavskim pridihom, a, kot posebej podčrtujejo v gradivih 30. Ljubljanskega mednarodnega filmskega festivala Liffe, trdno umeščene v slovenski prostor. Nekaj zares in povsem našega torej.

Sredi prejšnjega tedna so prireditelji Liffa v Kosovelovi dvorani CD pripravili novinarsko projekcijo, ki ji je sledil pogovor z ustvarjalci nove TV nadaljevanke Jezero: režiserjem Matevžem Luzarjem, izvršnim producentom Janezom Pircem ter urednikom Igranega programa Televizije Slovenija Janijem Virkom.

Za prvi in drugi del filmske (in TV) nadaljevanke, katere prva dva dela bosta na Liffu predvajana v enem 98 minutnem zamahu in ki so jo uvrstili v sekcijo Predpremiere, so strnili zgodbo v lapidarnem opisu: Taras Birsa, višji inšpektor za krvne in seksualne delikte, se na poti z novoletne zabave nehote zaplete v preiskavo umora. S težavnim in neobičajno krutim primerom umora mlade ženske se morata Taras in njegova uigrana ekipa na zahtevo nadrejenih lotiti z novo sodelavko. Ob pritiskih javnosti se Taras spopada še z osebnimi težavami: potem ko gre hči edinka študirat v tujino, nastala praznina v družinskem življenju razkrije razpoke v njegovem zakonu. Ali bo novi primer odprl tudi novo poglavje v Tarasovem osebnem življenju?

Na letošnjem srajevskem filmskem festivalu že nagrajeni film v nadaljevanjih so oblikovali igralci Sebastian Cavazza, Nika Rozman, Matej Puc, Gregor Čušin, Jana Zupančič, Gaja Filač, Vlado Novak, Matjaž Tribušon, Nataša Barbara Gračner, Branko Šturbej, Igor Samobor, Branko Završan, Ivo Ban, idr. Režijo podpisujeta Klemen Dvornik in Matevž Luzar, scenarij Srdjan Koljević, Matevž Luzar, Miha Hočevar in Tadej Golob, fotografija pa je delo Miloša Srdića; avtor glasbe je Davor Herceg.

Del pogovora, ki ga je na novinarski projekciji povezoval programski direktor Liffa Simon Popek, smo posneli tudi za Radio KAOS;  Liffe se začenja jutri, petnajst minut pred peto popoldne s projekcijama avstrijsko-luxemburškega filma Angelo v Komuni in gvatemalsko-francosko-belgijskega flilma Naše matere v Kosovelovi dvorani. Oba tekmujeta v sekciji Perspektive. Pogovor po projekciji Jezera se je sprva dotaknil nenavadnosti, da je to film z dvema režiserjema in štirimi scenaristi. Nekaj uvodnih pojasnil in poudarkov je prispeval režiser Matevž Luzar.

Uradna otvoritev 30. Liffa bo torej v sredo zvečer v Linhartovi dvorani s projekcijo italijansko-grško-ameriško-britanskega filma Tomasso, letošnjega posebnega festivalskega gosta s posebej izbranimi njegovimi filmi, scenarista in režiserja Abela Ferrare. V tem filmu, ki je razvrščen v programski sklop Kralji in kraljice nastopa ugledna igralska zasedba z Willemom Dafoem v glavni vlogi Tommasa, Anno Ferrara in Cristino Chiriac. Tri filme Ferrare – Angel maščevanja, Pasolini in Tatovi teles pa najdete v programskem sklopu Posvečeno.

Za Radio KAOS bova 30.Liffe spremljala Urška Pengov Bitenc in Andrej Pengov, ki tudi podpisujem ta prispevek.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *