30. Druga godba – Pogled in prisluh na Vzhod

Zadnji petek in soboto v maju; začetek že večer prej – v četrtek, 29. maja

Mednarodni festival Druga godba 2014, se letos začenja zadnji petek v maju, čez slaba dva tedna torej. Prvi koncert, na katerem bo glavna zvezda čarobna, čudovita in neponovljiva pevka in kitaristka Juana Molina v ansamblu, ki ga sestavljata še bobnar Diego Lopez De Arcaute in multiinstrumentalist Odin Schwartz, pa bo v Klubu CD že večer pred tem. Za prvih 100 navdušencev nad Drugo godbo, ki bodo kupili vstopnice za ves festival, bo ta koncert brezplačen.

To je že 30. jubilejna Druga godba, ki jo je britanska revija Songlines letos že četrtič zapored izbrala med petindvajset najboljših festivalov na svetu. Tokrat sodelujejo glasbeniki, ki prihajajo kar s petih celin in iz štirinajstih držav. Programski odbor festivala, ki ga sestavljajo naši znanci iz mnogih prejšnjih let kot sta Bogdan Benigar in Srečko Meh ter novejša okrepitev Rok Košir, ki se jim je znova pridružil Zoran Pistotnik, na novo pa še Primož Kristan in oblikovalec Karlo Medjugorac, so programske okularje in »prisluške« zasukali v smer zelo bližnjega, južno bližnjega ter zares Bližnjega in Daljnega Vzhoda.

Programsko razkošje tistega petka in sobote, 30. in 31. maja, se nam bo odstiralo v Kinu Šiška, Cankarjevem domu, na odrih Metelkova mesta in v Križankah, če omenimo samo glavna prizorišča.

V glavnem programu, v katerem bodo ob – v pričujočem prispevku posebej omenjenih- nastopili še Mulatu Astatke iz Etiopijae, Bombino iz Nigerja, Wang Li iz Kitajske in hkrati iz Francije, Jambinai iz Južne Koreje, Rubato iz Turčije, mednarodna skupina Foltin & Guests z glasbeniki iz Makedonije, Slovenije in Nizozemske in domači Jimmy Barka Experience. Pripravili pa so tudi DJ program v sodelovanju z Bass Culture iz Italije, Madžarske in Velike Britanije. Glavna atrakcija pa bo najbrž – v Ljubljani na samostojnem koncertu že videni in slišani, tokrat menda nekoliko drugačni – slovenski in srbski Magnifico & Serbian Army Orchestra.

V ekskluzivnemu pogovoru za Radio KAOS, katerega del objavljamo v tem prispevku, v celoti pa bo – če bo vse po sreči, na sporedu v oddaji A propos: Človek!, ki jo pripravljamo z več podrobnostmi o letošnji Drugi godbi v enem od prihodnjih sredinih popoldnevov, nam je Magnifico zagotovil, da orkester srbske vojske ni njegova vojska, so pa to mojstri godbeniki, s katerimi lahko do konca izživi svojo drugo godbo.

Izjemno zanimiv je tudi spremljevalni program, katerega del se je zgodil že ob koncu aprila na filozofski fakulteti, majski aktualni del pa si lahko podrobneje ogledate na spletni strani in facebooku Druge godbe.

V Cankarjevem domu je bil, posebej in samo za Radio KAOS – tokrat samo zaradi 30. Druge godbe – Andrej Pengov.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *