34. Liffe z več kot 100 filmi v 9 sekcijah in z (vsaj) 6 nagradami

Na uvodni novinarski predstavitvi progama 34. Liffe v Klubu CD so sodelovali Petra Slatinšek, Juca Bonaca, Igor Prassel in Simon Popek

Tokratni, 34_Ljubljanski mednarodni filmski festival, udomačen z mednarodno kratico Liffe, se bo med osmim in devetnajstim novembrom »odvrtel« na  devetih prizoriščih  v Ljubljani, Mariboru, Celju in Novem mestu; V četrtek so ga vsebinsko in organizacijsko razprli  in podrobno predstavili v Klubu Cankarjevega doma. Za Radio KAOS smo nekoliko skrajšani posnetek tega dogodka pripravili v dveh delih; Pričujočega začenjamo z nastopom programskega direktorja Simona Popka, ki je uvodoma predstavil tekmovalno sekcijo Perspektive, v kateri se deset filmov poteguje za glavno nagrado Vodomec.

Preden smo zagnali našo kamero je Simon Popek že predstavil prve tri filme iz tekmovalnih Perspektiv: španske režiserke Estibaliz Urresola Solaguren 20.000 vrst čebel, ki tematizira stiske družine s transpolnim osemletnikom, gruzijsko-švicarsko-nemško grenko-sladko ljubezensko zgodbo z gruzijskega podeželja režiserke Eelene Naveriani Kos kos robida in irsko-britansko zgodovinsko glasbeno fikcijo Lola, ki se ubada s poskusom preusmeriti tok druge svetovne vojne v irsko-britanski koprodukciji režiserja Andrewa Legge.

Mednarodno žirijo, ki bo ocenjevala filme za Vodomca, tvorijo dramaturginja in scenaristka Iza Strehar, Agron Domi, ustanovitelj Filmskega inštituta v Tirani in Filmske komisije Albanije, tudi ustanovitelj in direktor Mednarodnega filmskega festivala v Tirani ter Luis Fulvio Baglivi, sodelavec Cinetece Nazionale pri CSC Fondazione in eden od avtorjev Fuori Orario cose (mai) viste, že 33 let trajajočega televizijskega programa, v celoti posvečenega kinematografiji, na italijanskem nacionalnem kanalu RAI 3.

Juca Bonaca iz Društva za uveljavljanje kratkega filma Kraken je predstavila tri sklope, ki v tekmovalnem programu Evropa na kratko skupaj prinašajo 14 kratkih filmov iz 15 držav; ta prvi del četrtkovega dogajanja v Klubu CD pa zaokrožujemo s Popkovo predstavitvijo 17 filmov iz sekcije Perspektive. V prihodnjih dneh bomo objavili še drugi del posnetka z uvodne predstavitve 34.Liffa.

Na Liffovi novinarski konferenci sem za Radio KAOS bil Andrej Pengov.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *