Balet – pokora ali posebno žlahtna umetnost

Športniki in baletniki imajo podobne težave

V ponedeljek je SNG Opera in balet Ljubljana pripravilo tematski dan, posvečen baletu. V konferenčni dvorani hotela Slon so na dobro obiskanih okroglih mizah govorili o prihodnosti opere in baleta pri nas. Dopoldne so razpravljali o baletnem izobraževanju, popoldne pa o projektu baletnega studia. Pogovora sta povezovala Vojko Vidmar in Nataša Jelič, sklepno okroglo mizo, ki jo je spremljal dobršen del ljubljanskega baletnega ansambla, sodelovali pa so tudi kolegi iz mariborskega narodnega gledališča in drugih plesno-baletnih skupin ter nekateri strokovnjaki iz tuijine, pa je povezovala dramaturginja Tatjana Ažman.

Pogovor o statusu baletnih plesalcev v njihovem aktivnem obdobju in po njem, je bil pravzaprav nadaljevanje dialoških srečevanj, ki se intenzivneje vrstijo zadnjih pet let. Vodil ga je Tomaž Rode, predsednik Društva baletnih umetnikov Slovenije, ki je v uvodnem nastopu opozoril na najbolj pereča vprašanja.

V pogovoru so sodelovali Ciril Baškovič z ministrstva za kulturo, Nataša Trček z ministrstva za delo, Edward Clug in Jaš Otrin, vodji mariborskega in ljubljanskega baletnega ansambla, Darinka Lavrič Simčič, baletna solistka in nekdanja umetniška voditeljica ljubljanskega baletnega ansambla; Jaap Jong, soustanovitelj evropske krovne organizacije združenj delodajalcev v EU ter sindikalna predstavnika Branimir Štrukelj in Doro Hvalica, prvi iz Sviza, drugi iz Glose.

Za Radio KAOS pa smo po končanem pogovoru, ki ni izzvenel le v nizanju težav, pač pa je ponudil obilo razmišljanj in nakazal vrsto možnih ukrepanj za vse, ki imajo kaj opraviti z baletom pri nas, pšovabili k pogovoru Tomaža Rodeta.

S predsednikom Društva baletnih umetnikov Slovenije Tomažom Rodetom se je pogovarjal Andrej Pengov, ki je za Radio KAOS tudi spremljal okroglo mizo o statusu baletnih plesalcev v času zaposlitve in po njej, in ki jo je v okviru baletnega dne uspešno pripravilo SNG Opera in balet Ljubljana; Na njej je – za marsikoga presenetljo – sodeloval tudi Iztok Čop, predsednik Komisije športnikov pri Olimpijskem komiteju Slovenije, ki je opozoril na izkušnje športnikov, ki svojo poklicno športno pot končajo pogosto prej, kot baletni plesalci – in katerih usoda je, – vsaj v slovenskih razmerah – zelo podobna.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *