Baritonist Arnšek pred koncertom v spomin maestru Voltoliniju

Na sobotnem koncertu v ljubljanski operi bodo izvedli 16 del Puccinija, Leocavalla, Mascagnija, Saint-Saensa, Čajkovskega, Puccinija in Verdija, katerih arije bo pelo pet solistk in osem solistov ter operni zbor. Orkester bosta tokrat vodila Simon Krečič in Marko Hribernik.

V ponedeljek bo minilo leto dni od smrti maestra Lorisa Voltolinija, ki ga je SNG Opera in balet Ljubljana kot dirigenta angažiralo od leta 1990 sem;  V 41-ih letih dirigentskega udejstvovanja – poklicno kariero je začel leta 1980 v rodnem Splitu – je poustvaril več kot 60 ope_ Umrl je v 67-em letu starosti, sredi  intenzivnih priprav na takrat novo sezono 21/22 v ljubljanski operi.

V njegov spomin in kot poklon njegovemu delu in dosežkom v ljubljanski operni hiši bo to soboto, 10_septembra, koncert s šestnajstimi izbranimi nastopi z deli Leocavalla, Mascagnija, Saint-Saensa, Čajkovskega, Puccinija in Verdija; v ta memorialni program so uvrstili največ skladb prav slednjih dveh italijanskih skladateljev, arijo Macbetha iz istoimenske opere iz leta 1847 pa bo pel  Ivan Andres Arnšek, ki smo ga povabili pred našo kamero in mikrofon, da obudi spomin na delo z maestrom Voltolinijem.

Na jutrišnjem koncertu bodo ob Opernem zboru, ki ga vodi  Željka Ulčnik Remic in orkestru SNG Opera in balet Ljubljana, ki mu bosta dirigirala Simon Krečič in Marko Hribernik, ob našem sogovorniku baritonistu Arnšku nastopili tudi sopranistke Kristina Kolar, Rebeka Lokar in Martina Zadro, mezzosopranistki Irena Parlov in Dubravka Šeparović Mušović, tenorista Aljaž Farasin in Renzo Zulian, še trije baritonisti Marko Kobal, Robert Kolar in Ljubomir Puškarić ter basista Luciano Batinić in Saša Čano.

Pogovor z Ivanom Andresom Arnškom sem, posebej za Radio KAOS, pripravil Andrej Pengov. Na svidenje v soboto zvečer na koncertu v spomin na maestra Lorisa Voltoinija v ljubljanski operi.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *