B. Zorman: Dobro obiskani koncerti ZVO.ČI.TI so.und.ing DUO

V produkciji Zavoda Cona nocoj v Kinu Šiška nastopata Colin Black in Miha Cigler

Nocoj bo v Kinu Šiška drugi iz letošnjega niza koncertno performantivnih dogodkov ZVO.ČI.TI so.und.ing DUO, kar je treba prebrati kot »zvočitisaunding-duo«. Prvi se je v organizaciji zavoda Cona (tudi Radia Cona) in pod kuratorskim vodstvom Braneta Zormana zgodil že 29. maja v Galeriji Kapelica na Kersnikovi. Takrat sta z ustvarjanjem glasbe posebne vrste in z najrazličnejšimi tehničnimi pomagali – tudi z lovljenjem radijskih frekvenc različnih dolžin ter najrazličnejših generatorjev zvokov in z njihovo skladateljsko artikulacijo ter komponiranjem nastopila avstrijska umetnica Elisabeth Schimano in domačin Vasja Progar. Avstrijka je nastopila s performansom Membrane, Progar pa z RFI imrpovizacijo #1, skupaj pa sta uprizorila Etherwaves.

Nocoj pa v šišenski dvorani Komuna nastopata avstralski, mednarodno uveljavljeni skladatelj ter zvočni in radijski umetnik Colin Black in slovenski intermedijski umetnik in raziskovalec na področju avdio tehnologij Miha Ciglar. Prvi bo nastopil z delom Soundprints: Likenesses of Ljubljana, kar govori o tem, da naše mesto že pozna, drugi pa s kompozicijo Ultrasonic Haptics Project, ki nastaja že od leta 2010. Skupaj bosta ustvarila nastop, ki sta ga naslovila z Black Brick.

Podrobnosti o tovrstni umetnosti, njeni zgodovini, razvoju in predvsem o nocojšnjem performansu in projektu ZVO.ČI.TI so.und.ing DUO, ki se bo po nocojšnjem nastopu nadaljeval 9. septembra z nastopom Bojane Šaljić Podešva in Marie Papadomanolaki, nam je ob današnjem obisku v našem studiu predstavil kurator in eden ključnih ljudi v Zavodu za procesiranje sodobne umetnosti Cona – Brane Zorman. Z njim se je za Radio KAOS pogovarjal Andrej Pengov.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *