Brecht in Mirčevska:Ustavljivi vzpon Artura Uija

Koprodukcijski spektakel, da malo takih, če sploh

V petek so v Gallusovi dvorani Cankarjevega doma premierno prikazali dramo Bertolta Brechta Ustavljivi vzpon Artura Uia. Nastala je v sodelovanju SNG Drama Ljubljana, Cankarjevega doma in Maribora 2012 – Evropske prestolnice kulture. Napovedovali so ga kot »Gangsterski šov, v visokem stilu o gangsterju vseh gangsterjev«, ki bi naj bil – vsaj za naše razmere – pravi gledališki spektakel

Brecht se je s to parabolo, ki sicer ne sodi med njegova najboljša besedila, lotil trinoštva,ki ga med ladjarji in trgovci s cvetačo v Chichagu in kasneje tudi v manjšem Ciceru, izvaja gangster Ui s svojo tolpo in celo s pomočjo po dolgih letih poštenega vladanja, končno podkupljenega župana. Pravzaprav je opozoril na zverinskega obsedenca, kralja med diktatorji, naj-samodržca kar jih pomni Evropa. Adolfu Hitlerju, ki ima v teh sodobnih časih po svetu vsaj še 40 posnemovalcev, je namenil ime Alberta Uija, ki bi lahko bil tudi kateri od naših sodobnikov. Ta drama se bere, posluša in gleda – če uporabimo naslov eseja v gledališkem listu, ki ga je prispeval Dušan Voglar, »kot igra, ki je bila napisana davi«.

Sredi minulega tedna so jo na novinarski konferenci predstavili direktor CD Mitja Rotovnik, v. d. ravnatelja SNG Drama Ljubljana Peter Sotošek Štular, vodja programa gledališča in sodobnega plesa v Cankarjevem domu Diana Koloini, režiser in umetniški vodja SNG Drama Ljubljana Eduard Miler, dramaturginja in avtorica priredbe Žanina Mirčevska, igralec Jernej Šugman, glasbenik Boštjan Gombač in scenograf Marko Japelj.

Leave a Reply

Your email address will not be published.