»Za župana kandidiram kot neodvisni kandidat. Dobro kaže…«

Damjanovič je prepričan, da bo do konca tedna zbral več kot 2.100 podpisov

Vsaj trije kandidati, po doslej zbranih informacijah, zbirajo podpise za župansko kandidaturo v občini Ljubljana. Mihe Jazbinška, ki v ta namen skuša med drugimi nagovarjati tudi dosedanje kolege v mestnem svetu in ki za kampanjo uporablja tudi nekatere možnosti, ki mu jih omogoča dosedanja svetniška funkcija, nismo opazili s stojnico pred Kresijo oz. pred sedežem upravne enote. Zorana Jankovića, ki se je tudi zaradi razmer v lastni stranki odločil za zbiranje podpisov, ni videti – vsaj doslej ne – s stojnico, ob kateri bi vabil mimoidoče k podpisu za podporo njegovi kandidaturi. Se pa po naših informacijah intenzivno angažira z osebnim, neposrednim pridobivanjem podpore med ljudmi iz mestne gospodarske, upravne in politične strukture in v četrtnih skupnostih.

Sredi prejšnjega tedna, ko je mesto za nekaj dopoldanskih ur obsijalo celo sonce, smo se mimogrede – ob poti na neko drugo obveznost, povezano s kulturnim dogajanjem v Ljubljani – ustavili tudi ob stojnici gospoda Damjana Damjanoviča, zdaj že dolgoletnega direktorja Slovenske filharmonije, ki kandidira kot neodvisni kandidat. Doslej je veljalo, da s podporo SDS. V času dosedanjega zbiranja podpisov podpore je, pravi, zbral že celo vrsto predlogov volivcev, ki so se oglasili pri njem s predlogi, kako naj se loti vodenja Ljubljane, če bo izvoljen: »Za celo Bibiljo jih je…«.

Kako se bodo odločili v SMC – v igri sta vsaj dve možnosti: nastop z lastnim kandidatom ali podpora skupnemu kandidatu več strank – se še ne ve zagotovo. V DeSUSu se bodo o kandidatu ali kandidatki odločali v prihodnjih nekaj dnevih, čeprav je Karl Erjavec omenil tudi možnost, da se odločijo za podporo kateremu od nedesusovih kandidatov ali kandidatk. Vendar je ta odločitev v domeni njihove mestne organizacije. O kandidaturi za ljubljanskega župana še vedno razmišlja tudi Zmago Jelinčič, nekdanja predsednica in sedanji predsednik mestne SD zanesljivo ne bosta kandidirala, vendar si predsedujoči v stranki intenzivno prizadeva najti pravo ime – če bi le šlo, s podporo strank iz koalicije na državni ravni. Ljubljanski odbor NSi ima odlične kandidate so ugotovili pred tednom dni na seji mestnega odbora. Imena naj bila znan prihodnji teden. V ljubljanskem odboru SDS njegov predsednik Anže Logar in vodja svetniške skupine Mirko Brnič Jager »… aktivno obiskujeta teren in izmenjujeta stališča za predvolilni program župana in liste SDS.«, so zapisali na spletni strani.
Pri drugih, na primer pri Združeni levici, za zdaj ni čutiti kakšnega vznemirjenja. Kakor koli – do konca tedna se bo o vsem tem gotovo vedelo že kaj več in kaj bolj zanesljivega.

Mimogrede tik pred objavo tega prispevka smo preverili tudi »saldo«, se pravi skupno število zbranih podpisov pri Damjanu Damjanoviču: z današnjim opoldnevom se je z zakonom določenemu številu za vložitev kandidature približal na dobrih sto.

Leave a Reply

Your email address will not be published.