Dan Poezije, Pomladi in upora Covidu-19. Na vok`n. Pri Ervinu Fritzu.

Ervin Fritz: Prav pred nedavnim, za Božič, sem izdal še eno zbirko pesmi. Savinjčanke sem jih naslovil. Pesmi iz moje doline in ena ima naslov Na vok`n. Kar je v knjižnem jeziku – Na oknu. Pravzaprav je to nekakšna pesniška igrača, lepa, in enostavna, taka, da sem si jo zlahka zapomnil, kar ni pogosto odlika avtorjev, saj svoje pesmi najraje beremo. Potem ko smo jih napisali, jih le redko znamo povedat na pamet. Ob vseh oblastnih prepovedi in zapovedi v času pandemije virusa je ena od teh zapovedi zagotovo pametna: Treba je ravnati, kot da si že bolan! Ostani doma in ne škodi drugim, je pravi nasvet.

Za nami je konec tedna, ko se je zgodilo veliko groznih stvari in nekaj lepih, nekaj pa kar uporabnih. O nekaterih smo se pogovarjali s pesnikom, dramatikom in dramaturgom tudi prevajalcem in urednikom, po prepričanju pa upornikom in romantikom Ervinom Fritzem; Da je levičar, bi napisali a ni in ne bi bilo treba; Tudi zaradi vse bolj problematičnega razumevanja te, praviloma ideološke oznake, ki ne zdrži več presoje po nekdanjih merilih (vrednotah, prepričanjih).

Unesco je leta 1999, ko je enaindvajseti marec razglasil za svetovni dan poezije, podprl jezikovno pestrost v pesniškem ustvarjanju in skušal (znova) poudariti pomen branja pesmi; Kako je s tem danes pri nas ne vemo natančno a nekje smo zasledili, da je pred desetimi leti pri nas izšlo več kot tristo naslovov knjig poezije na leto, da pa je kmalu potem pesniška »proizvodnja« začela znova usihati; Lani so slovenski mojstri upesnjene besede izdali skoraj sto knjig, od tega jih je bilo četrtina napisanih za otroke. V primerjavi z letom prej je ta številka manjša za debelih 60 odstotkov. Kako je potemtakem šele z branjem poezije…? No, k sreči knjige s pesmimi ostanejo na voljo za branje pogosto dlje kot traja pesnikovo življenje ali vsa pesniška življenja skupaj.

Tudi o tem sva na varen način, kot ga zapoveduje novi protikoronavirusni red, govorila z Ervinom Fritzem, ki bo čez tri mesece, v dneh, ko bo republika naša praznik slavila, vstopil v osmo desetletje.

Z Ervinom Fritzem sva govorila, kakopak, tudi o politiki, vojni, uporništvu, odporu, partizanščini  in ustvarjalnosti v partizanih in vojni nasploh. Nekaj od tega smo prihranili za dni in mesece, ki prihajajo, morda tudi za Kričača. Tam, blizu, sem za Radio KAOS bil in spraševal Andrej Pengov.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *