Razstava IDEJA iz antike v Cankarjevem domu

Spremljevalni program razstave je Festival na Olimpu, ki bo v času razstave - vse do marca 2020 predstavljal osupljivi svet antične znanosti, umetnosti in tehnologije.

V Cankarjevem domu nocoj odpirajo razstavo leta IDEJA – znanost in tehnologija antične Grčije. Slavnostni govorci na odprtju te najpomembnejše razstava leta 2019 bodo profesor doktor Michail Sigalas, predsednik odbora centra, generalni direktor centra Thanassis Kontonikolaou in generalna direktorica Cankarjevega doma Uršula Cetinski. Odprl jo bo minister za kulturo Republike Slovenije Zoran Poznič.

Na tiskovni konferenci, ki jo je vodila gospa Nina Pirnat-Spahić, so bili ob že omenjenih dveh grških gostih prisotni tudi docent doktor Andrej Gaspari, predstavnica pokrovitelja gospa Elvira Medved in prvi predavatelj Festivala na Olimpu, profesor doktor Theodossios P. Tassisos, ki bo jutri, v četrtek zvečer v Kosovelovi dvorani predaval ob odprtju razstave.

Profesor, katerega predavanje ima na prvi pogled nenavadni naslov Starogrški avtomati, razstavo označuje kot prepričljiv dokaz o neutemeljenosti nerazumevanja in neupoštevanja starogrške tehnologije. Poudaril je, da smo prevladujoče nagnjeni k njenemu podcenjevanju in dodal:
»…Kot da bi bilo možno imeti civilizacijo brez ekonomije in tehnologije. To je absurdno. Teoretično. Kot drugo, so se Stari Grki zavedali pomembnosti tehnologije. Ne le v vojni, v vojni je tehnologija absolutno pomembna, ampak tudi v miru. In če vprašate grške pisce o aplikaciji tehnologije, so vedno začeli najprej z aplikacijo tehnologije v umetnosti, v religiji. So predstavljate, to ne bi odgovarjalo samemu Marxu, na primer, ampak to je tudi vrsta aplikacije za socialne potrebe.«

Za zaključek tiskovne konference sta spregovorila še sooblikovalka Festivala na Olimpu, profesorica doktorica Svetlana Slapšak, ki je poleg priprave predavanj v programu tudi pomagala z nasveti ter pesnik in esejist Anastassis Vistonitis, ki ravno tako prisostvuje spremljevalnemu programu razstave.

Za Radio KAOS sem prispevek pripravila Urška Pengov Bitenc.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *