Dobrodošli v neomejeni KAOS(*) kreativnosti in glasbenih užitkov: 59. Jazz festival Ljubljana

Bogdan Benigar: Festival je ogledalo značilnosti časa in trenutka, v katerem živimo, pa tudi raznovrstnosti domačega godbenega prizorišča v vseh njegovih odtenkih, tako generacijsko kot po načinu glasbenega izražanja. Lahko zatrdimo, da še nikoli doslej nismo bili priče tako močno razvejanemu glasbenemu dogajanju v Sloveniji s številnimi avtorji in glasbeniki, ki delujejo v širokem polju jazza. Zakaj bi potemtakem bil letošnji Jazz festival Ljubljana kaj manj drzen?

Pred nami je 59_Jazz festival Ljubljana. Uradno od srede, 27, v resnici pa že dan prej pa vse do sobote, 30 junija (pravzaprav do ranega prvega julijskega dne, ko bo že nedelja), se bo Gallusovi in Linhartovi dvorani v Klubu CD (v soboto tudi z mednarodnim kulinaričnim srečanjem) in v Parku CD ter še kje – recimo pred Namo, zvrstilo 18 nastopajočih skupin ali posameznikov, samih jazzovskih mojstrov in mojstric, 2 razstavi in še cela vrsta drugih dogodkov, kamor moramo prišteti tudi dogajanja na novem prizorišču, ki ga je v festrivalsko dogajanje pripeljala nova programska zasnova – to je Odru pri starem devesu, v Parku Cankarjevega doma, kakor so za prireditveno rabo preimenovali Park Sveta Evrope.

Vse to so bili razlogi, da smo v studio Radia KAOS povabili Bogdana Benigarja, ki je ob Edinu Zubčeviću, izjemnim poznavalcem svetovnega jazzovskega dogajanja in novo festivalsko okrepitvijo programski vodja 59_Jazz festivala Ljubljana; Ob premišljevanju, kako naj za spletno objavo napovemo intervju z Bogdanom Benigarjem, smo se odločili, da poobjavimo nekaj poudarkov iz Uvodnika, ki sta ga festivalu na pot napisala in podpisala prav oba glavna programska moža – Benigar in Zubčević.

Namreč: Letošnji program še posebej odraža bogastvo slovenske glasbene scene, ob tem pa ponuja vznemirljiv izbor mednarodnih umetnikov. Festival je ogledalo značilnosti časa in trenutka, v katerem živimo, pa tudi raznovrstnosti domačega godbenega prizorišča v vseh njegovih odtenkih, tako generacijsko kot po načinu glasbenega izražanja. …Še nikoli doslej nismo bili priče tako močno razvejanemu glasbenemu dogajanju v Sloveniji s številnimi avtorji in glasbeniki, ki delujejo v širokem polju jazza. In prepričana sta, da mora biti festival tako pogumen, kot so drzni nastopajoči glasbeniki.

Poslanstvo Jazz festivala Ljubljana je zagotoviti prostor novim snovanjem. To bo, letos in pihodnje leto tudi, najlepši praznik glasbe za domačo in mednarodno glasbeno skupnost ter številne obiskovalce. Prvi veliki korak v tej smeri, sta še zapisala, je letošnja ponudba desetih brezplačnih koncertov v Parku Cankarjevega doma… Poleg tega bo Park prostor še za novi Oder pri starem drevesu, kjer bo z godbenimi vložki posegala mlada, nadobudna generacija glasbenikov, ki v svojem ustvarjanju razmišljajo kreativno. Prenovljeni koncept festivala pa je lahko uspešen samo s podporo občinstva. Od samega začetka oblikovanja letošnjega programa sva imela v mislih vaše zadovoljstvo in sloves programsko najbolj drznega festivala v Evropi. Drznost, še zapišeta Benigar in Zubčević, se ne izkazuje samo z imeni uveljavljenih izvajalcev, ampak tudi s spodbujanjem domače ustvarjalnosti, ki lahko zaživi najbolje, kot je mogoče, samo s podporo občinstva.

In še: Jazz festival Ljubljana je prejemnik nagrade Europe Jazz Network 2018 za najbolj drzen program. Ja.tudi o tem sta govorila Andrej Pengov in njegov radijski gost Bogdan Benigar; prav od tod pa raste pogum, o katerem je govor tako v festivalskem Uvodniku in v radijskem intervjuju in ki se seveda odslikava tudi v festivalskem sporedu.

(*) Povabilo, ki sta ga oba programska šefa zapisala ob koncu Uvodnika, pravilno glasi: Dobrodošli v neomejeni kozmos kreativnosti in glasbenih užitkov! Za našo, radijsko rabo smo ga rahlo parafrazirali; no, tudi zlorabili, če naj bomo vsaj približno tako drzni, kot bo 59. Jazz festival Ljubljana. Uporabljene fotografije in znaki pa so tudi od tam…

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *