Dramska pesnitev Stolp v SMG je kot Svetinova vrnitev v materino naročje

Friedrich Hölderlin: Čemu pesniki v ubožnem času

V Slovenskem mladinskem gledališču je bila konec minulega tedna krstna uprizoritev dramske pesnitve Stolp, ki jo je po naročilu gledališča lani napisal pesnik in dramatik Ivo Svetina. Scenografsko in kostumografsko jo je oblikoval Silvan Omerzu, katerega delo so tudi lutke in režija. Ob lutkah je v predstavi uporabil tudi maske in avtomate s katerimi se ob zahtevnih igralskih vlogah kar najbolj prepričljivo skuša približati tistemu posebnemu stanju pesnikov, ki ga je že Platon poimenoval pesniška blaznost, tudi manía poimenovana, brez katere pesnjenje menda sploh ni mogoče.

Po Omerzujevih besedah gre v vsebinskem smislu za nadaljevanje nekaterih njegovih prejšnjih predstav – kot na primer predstavi Peskar in Svetnik Krespel. Idejo za predstavo Stolp o delu in življenju nemškega pesnika Friedricha Hölderlina, ki je živel med leti 1770 in 1843 in ki velja poleg Goetheja, Schillerja in Kleista za najpomembnejšega pesnika iz obdobja nemške klasike, je dala direktorica SMG Uršula Cetinski, s katero je Omerzu sodeloval že pri prej omenjenih in tudi drugih predstavah. Stolp je koprodukcijski dosežek Slovenskega mladinskega gledališča, Umetniškega društva Konj in Lutkovnega gledališča Ljubljana. Pred premiero v spodnji dvorani SMG so pripravili novinarsko konferenco, s katere povzemamo nekaj izjav avtorjev in igralcev ter nekaj posnetkov s promocijskega prikaza dela predstave.

O spodbudah za nastajanje besedila in vznemirljivostih te gledališke poetike, ki strga, praska omet ali surovo opeko z notranjih sten stolpa norosti in neizživete ljubezni v Tübingenu, ob reki Neckar z golimi Hölderlinovimi rokami ali kar s celim životom, sta govorila avtor besedila Ivo Svetina in scenograf, kostumograf, oblikovalec lutk in režiser Silvan Omerzu.

O soočanju z zahtevnostjo besedila in več vzporednimi vlogami pa so govorili igralki in igralci Matija Vastl, Nataša Tič Raljan, Draga Potočnjak, Robert Prebil in Sandi Pavlin.

Predstavo sooblikujejo še – Maja Kunšič z glasom in animacijo marionet in senčnih lutk, Marko Velkavrh in Iztok Lužar pa z animacijo marionet in senčnih lutk, Olga Kacjan je ob pomoči asistenta Iztoka Hrge besedilo dramatizirala, glasba je delo Mitje Vrhovnika Smrekarja, lektorstvo pa Mateje Dremelj. Luči je oblikoval Tomaž Štrucl, zvok Marijan Sajovic, za masko pa je poskrbela mojstrica Barbara Pavlin. Lutke sta naredila Silvan Omerzu in Žiga Lebar. Pričujoči prispevek o novi premieri Stolp v Slovenskem mladinskem gledališču pa sem za Radio KAOS pripravil Andrej Pengov.

Leave a Reply

Your email address will not be published.