Dvajset celovečernih dokumentarcev in peščica kratkih filmov – več kot dovolj, da se zlogirate na letošnji FDF

Letos bo obisk 23. Festivala dokumentarnega filma v celoti potekal prek spleta.

Pred nekaj dnevi smo lahko spremljali tiskovno konferenco 23. Festivala dokumentarnega filma; Po spletu; Seveda; In v kinodvorane za ogled teh filmov bomo odšli tudi spletno; Seveda; Korona je pač Korona; Vsaj zamujali ne bomo. Tokrat ne bo polovičnosti in vstopnice si lahko zagotovite preko spletnega nakupa. Za seznanjene bomo rekli, da to poteka približno tako, kot je bilo na zadnjem Liffu. Za preostale so navodila na spletni strani VOD in nakup vstopnic (fdf.si)

Letošnji FDF ima pet sklopov in Posvečeni je Ivanišinov. Torej si bomo lahko ogledali šest kratkih filmov letošnjega nagrajenca Prešernovega sklada za režijo in scenarij. Poleg tekmovalnega sklopa, kjer nagrado za najboljši dokumentarec na temo človekovih pravic podeljuje Amnesty international, letos v sestavi žirije Nataša Bučar, Dragan Barbutovski in Ketty Nivyabandi, si bomo lahko ogledali medijsko bolj izpostavljene zgodbe v sklopu Aktualni, družbenokritični. V sklopu Miti, ikone, mediji bodo na ogled filmi  o inovativnih posameznikih, družbenih fenomenih, medijskih tematikah ali nikoli raziskanih zgodbah, ki osvetljuje popularnejše vidike sodobnega življenja in polpretekle zgodovine. Sklop intimni in globalni portreti pa prinaša štiri tako okarakterizirane zgodbe.

Tekmovani progam bo izpostavil problematiko spolnega nasilja ter nasilja do migrantov ter ostalih t.i. obrobnih tematik, ki bi dejansko morale biti osrednja družbena tema, če že niso. Gre za svetoven nabor filmov, od ZDA, preko Švice, Francije, Nemčije  do Romunije.  Družbeno kritični filmi predstavljeni letos, so razširjena in bolj podprta verzija že izpostavljenega, prikažejo pa tudi kitajsko spopadanje s pandemijo, ter mladostnike ujete v svet interneta. Intimni in globalni portreti tudi prikazujejo drugačnost, ki je osrednjemu kohezivnemu delu družbe bolj ali manj neznana, z Miti, ikonami, mediji pa prikazujejo skorajda to isto drugačnost, ki je spremenila in spreminja osrednost družbe.

Pogovori z režiserji in drugimi filmskimi ustvarjalci ter relevantnimi sogovorniki o temah, ki jih predstavlja letošnji izbor filmov, torej govorimo o spremljevalnem programu, bodo tudi na ogled preko spleta v času festivala. Na Radiu Kaos pa vam bomo skušali približati nekaj teh filmov, seveda, ko se Festival dokumentarnega filma 24. marca prav zares začne.

Za Radio KAOS sem prispevek pripravila Urška Pengov Bitenc.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *