Gasilci nadomestili večino iztrošene opreme, še vedno jim lahko namenite del dohodnine

Zaključna prireditev Stopimo skupaj za gasilce je potekala v petek

Minuli konec tedna je v Logatcu potekala zaključna prireditev akcije Stopimo skupaj za gasilce.Ti so imeli po vsej Sloveniji v iztekajočem se letu polne roke dela, saj je različne predele države prizadela vrsta naravnih nesreč, predvsem jesenske poplave in februarski žledolom. Prav ta je konec januarja in v začetku februarja zahteval najobsežnejšo aktivacijo sistema civilne zaščite v zadnjem času, pri čemer so največji del bremena nosili prav gasilci po vsej državi.

S cestišč so odstranjevali drevesa in vejevje ter zagotavljali prevoznost večine državnih in lokalnih cest. Pomagali so pri odstranjevanju žleda iz električnih vodnikov in objektov. Ob izpadu električne energije, ki je skupaj prizadel več kot 250.000 gospodinjstev so občanom pomagali z elektroagregati ter zagotavljali komunikacijo, ko so odpovedali sistemi telefonije. Pomagali so pri reševanju in evakuacijah v primerih, ko so objekte ogrožali plazovi ter viseče drevje in je bil onemogočen dostop z osebnimi vozili. Gasilci so tudi organizirali prevoze občanov do zdravstvenih služb om trgovin ter zagotavljali drugo nujno oskrbo in pristojnim službam pomagali čistiti okolico električnih vodnikov.

V takšnih in podobnih intervencijah je sodelovalo preko 41.000 operativnih gasilcev, ki so opravili več kot 334.000 delovnih ur. 127 gasilcev se je poškodovalo. Pri posredovanjih so gasilci uporabljali širok nabor opreme, od motornih žag, preko elektroagregatov do motornih in potopnih črpalk. Pri tem se je velik del opreme, ki je bila že tako ali tako dotrajana, poškodoval in postal neuporaben. Vrednost poškodovane opreme znaša preko 700.000 evrov.

V dobrodeli akciji so s pomočjo podjetij in posameznikov na Gasilski zvezi Slovenije zbrali 400.000 evrov donacij. Po poročilih s terena o poškodovani opremi se je zveza odločila, da zbrana sredstva nameni za nakup gasilskih elektro-agregatov večje moči, potopnih črpalk, verižnih motornih žag in protivreznih hlač. Opremo so v petek slovesno razdelili gasilskim društvom in zvezam po vsej Sloveniji, opremo pa je blagoslovil novi slovenski metropolit Stanislav Zore.

Ob tem velja omeniti, da lahko davkoplačevalci še do konca meseca namenimo pol odstotka dohodnine humanitarnim organizacijam po lastni izbiri. Izberemo lahko do pet organizacij, ki tako dobijo pol odstotka naše dohodnine, ki bi jo sicer prejel državni proračun. Ena od teh organiziacij je tudi Gasilska zveza Slovenije, kjer bodo vašega prispevka še kako veseli.

Obrazec za namensko porabo vašega pol odstotka dohodnine lahko izpolnite elektronsko v sistemu eDavki ali pisno, tako da izpolnite ustrezni obrazec in ga še letos pošljete na vaš davčni urad.

foto: GZS

Leave a Reply

Your email address will not be published.