Glasbene poslastice na Festivalu Ljubljana

The London Sound, Gilberto Gil in kitajski filharmoniki

Prihodnji teden bodo na sporedu Festivala Ljubljana številne glasbene poslastice. Ljubitelji resne glasbe boste lahko v ponedeljek, 25. julija v Slovenski filharmoniji prisluhnili koncertu orkestra The London Sound pod dirigentskim vodstvom Richarda Heasona in s solistko, violinistko Eniko Magyar. Na sporedu bodo znana in priljubljena dela Edwarda Elgarja, ki velja za sinonim za angleško glasbo, pa tudi dela Michaela Tippetta in Ralpha Vaughana Williamsa, za nameček pa še deli sodobnejših, uspešnih britanskih ustvarjalcev Johna Woolricha in Juliana Andersna.

Le dan kasneje pa bo v Križankah nastopil legendarni Gilberto Gil, Ta veliki brazilski umetnik, ki je nekoč celo zajadral v politiko in bil brazilski kulturni minister, je na svojem dolgem potovanju razvil edinstven način izražanja brazilske kulture in presegel Joãa Gilberta in njegovo bossa novo, gibanje Tropicália, Hendrixa, Beatle, svoj izgon v London, reggae, jamaico, sambo itn., in neštetokrat preobrazil brazilsko glasbo.

V sredo pa bodo na Festivalu Ljubljana pripravili premierno srečanje slovenske publike s Kitajskim filharmoničnim orkestrom. To bo prav gotovo posebno doživetje za vse poslušalce, še posebej, ker nam bodo azijski glasbeniki predstavili zahodnoevropsko glasbo in jo oplemenitili tudi z delom, ki je nastalo izpod peresa kitajskega skladatelja. Orkester z 80 glasbeniki je bil dokončno oblikovan aprila 2009, takrat je bil tudi imenovan šef dirigent Yang Yang. Ansambel prireja številne koncerte doma in v tujini in sodeluje z odličnimi kitajskimi dirigenti in solisti, vedno več gostov pa prihaja iz tujine.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *