Glavni zvezdi te jeseni v Založbi MK: Kovič in Murakami

Objavljen je tudi razpis za novi natečaj za nagrado Modra ptica; rok: 1.julij 2015

Sredi pravkar iztekajočega se tedna so v Mladinski knjigi Založbi predstavili pozno poletni in jesenskih program knjižnih izdaj. Pravzaprav gre za z manjšo zamudo obelodanjeni knjižni načrt za drugo polletje 2014. Glavni urednik Bojan Švigelj pa je naprej predstavil tokratno ekipo tistih, ki trenutno niso na dopustu, postregel pa je tudi z nekaj založniške statistike, ki glede na govorice o lastniških zadregah, sploh niso slabe.

Ko so začeli s predstavitvami novih naslovov, so na prvem mestu omenili bogato ilustrirano knjigo Labrador, Kajetana Koviča, ki po mnenju mladega mojstra – komparativista in literarnega kritika Gorana Dekleve sodi med najbolje oblikovane, zaokrožene in prepričljive pesniške zbirke slovenskega 20.stoletja. Risbe in oblikovanje je delo Mete Wraber.

Zvezda tistega sredinega dopoldneva v Konzorciju pa je bila nova, ne sicer povsem zadnja, vendar v slovenskem prevodu še povsem sveža, pravkar iz tiskarne prinesena Kronika ptiča navijalca japonskega mojstra peresa in kot kaže kandidata za pisateljsko Nobelovo nagrado Harukija Murakamija. Predstavila sta jo urednica Darja Dolinšek in prevajalec Iztok Ilc.

Haruki Murakami se tudi v tej knjigi, tako kot v oni z naslovom podobnim Orwellovi letnici – 1Q84, opre na glasbeno iztočnico, povzeto iz bogate zakladnice klasične glasbe, čeprav je, preden se je lotil pisateljevanja, delal v trgovini s ploščami, med leti 1974 in 1981 pa je imel jazzovski klub in gostinski lokal v Tokiu in je bil sam jazzovski glasbenik. Gre torej tudi za izjemnega poznavalca glasbe, ki je ob spletu naključij in kreativnih okoliščin postal pisatelj.

O mnogih drugih podrobnostih jesenskega založniškega programa Mladinske knjige Založbe, ki so jih predstavili minulo sredo v Konzorciju in ki jih je za obsežen -80-stranski katalog, pa več v prihodnjih dneh ali ob izidih posameznih del.

Pravkar pa so na hišni spletni strani objavili novi, tokrat že četrti natečaj za književno nagrado Modra ptica, ki je odslej bienalen in v katerem bodo izbirali in izbrali najboljše še neobjavljeno književno delo v zvrsti »mladinski roman«. Skrajni rok za oddajo besedila 1. julij 2015.

V Konzorciju Mladinske knjige in studiu Radia KAOS sem se s kamero in računalom naprezal Andrej Pengov.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *