Gornja Radgona: V pričakovanju 50.sejma »Naravnost na mizo«

Krizi in nekaterim manjkajočim velikanom navkljub: odmevna in bogata 49.AGRA 2011

Sinoči je v Gornji Radgoni zaprl dveri šestdnevni dobro obiskani in odmevni sejem AGRA, tokrat že 49.-i po vrsti, priznan kot največji mednarodni sejem kmetijstva in živilstva v Sloveniji in v sosedski regiji štirih držav. Ob udeležbi 1690 razstavljavcev iz 25 držav, ga je lani obiskalo več kot 120.000 obiskovalcev. Letos je bilo razstavljavcev 1710 iz 27 držav, organizatorji pa pričakujejo, da bo skupno število obiskovalcev doseglo, morda celo preseglo lanskega.

Ob izjemno bogatih vsebinah, ki so presegale običajni sejemski namen razstavljanja živilsko-kmetijske, predelovalne, industrijske in storitvene dejavnosti, so organizatorji poskrbeli tudi za pester kulturni, izobraževalni, tekmovalni – pa tudi zabavni program.
Med vrhunce tokratne prireditve gre omeniti vsaj dva: podpis »Kodeksa dobrih poslovnih praks med deležniki v agroživilski verigi« in otvoritveno prireditev. Koliko se bodo podpisniki držali dogovorjenega, bomo mogli kmalu videti, saj je jesen, ko zbiramo in štejemo plodove in novce, pred vrati.

Letošnji sejem AGRA je torej končan. Kljub nekaterim zadržanostim in morda prav zaradi vsega tistega, kar radi stlačimo v pojem »kriza«, je, pravijo poznavalci – več kot uspel. Res, da domačega velikana Panvita tudi letos ni v dvorani A, ki je bila vedno dom živilske industrije ter kljub temu, da so izostala podjetja kot so Perutnina Ptuj, Košaki, Gea, Ljubljanske mlekarne… Na samostojnih razstavah oz. razstavnih prostorih so se pojavila zgolj štiri večja slovenska živilsko predelovalna podjetja. Za marsikoga premalo, za koga drugega pa ravno prav in dejanskemu stanju ustrezno. A na Dunajski v Ljubljani in tako je bilo tudi minule dni v središču političnega česar-koli-že v Gornji Radgoni zagotavljajo: lakote ne bomo trpeli in zdravo bomo jedli in pili. Pa na zdravje! Z desnega brega Mure, za Radio KAOS, Andrej Pengov.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *