Harper Regan, gledališka rariteta

Premiera 3. marca na Mali sceni MGL

Harper Regan je žensko ime in hkrati sorazmerno nova angleška igra, ki po besedah direktorice in umetniške vodje Mestnega gledališča ljubljanskega Barbare Hieng Samobor spada med raritete. Osrednja figura je namreč ženska v poznih srednjih letih, igra jo Jette Ostan Vejrup, ki se kot še mnoge njene vrstnice v današnjem času utaplja v vsakodnevnih obveznostih v službi in doma.

Harper nekega dne v službi zaprosi za dva dneva dopusta, ker si želi obiskati umirajočega očeta v drugem kraju, a jo nadrejeni osorno zavrne. Tedaj se v njej nekaj prelomi: ne da bi komur koli kaj omenila, se kljub tveganju, da ostane brez dela, odpravi na pot. To ni le pot k očetu, h kateremu žal pride prepozno, temveč tudi pot k sami sebi in njenim najbližjim. Tak zaplet je, po besedah dramaturginje Eve Mahkovic značilen za avtorja komada Simona Stephensa.

V igri novica o očetovi hudi bolezni in njegovi smrti poruši vsakdanjo rutino in sivi vsakdan; tako se začnejo luščiti plasti že dolgo pozabljenih družinskih skrivnosti in vse potlačene bolečine in jeze. Igro je režiral Boris Ostan, ki se je subtilno dotaknil tudi zelo občutljivih tem kot je incest in druge temne družinske skrivnosti.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *