Hetorodoks dr. Franja Štiblarja na začetku preglednega programa 22.FSF v Portorožu

Prof. dr. Franjo Štiblar: Film mi je že dolgo blizu; v starosti 14 let sem sodeloval v ekipi takratnih pionirjev, mariborskih filmskih zanesenjakov in ustvarili smo film nagrajen na jugoslovanskem filmskem festivalu. Hetorodoks pa je celovečerni dokumentarec, v katerem z izrazno močjo filmskega dokumenta, umetnostjo gibljivih slik, razmišljam o slovenskem gospodarstvu in družbi – z izhodiščem in v formatu, ki pri večini premišljevalcev o razvoju družbe umanjka, saj večinoma ne upoštevajo različnih vidikov in lastnega osredotočenja, tako, da morejo preseči svoje ozkega strokovnega gledišča in ga razumeti v širšem družbenem kontekstu.

V torek se v Portorožu začenja 22_Festival slovenskega filma, z vsem kar sodi zraven; Organizatorji, ki jih vodi Jelka Stergel so ga pripravili v štirih programskih sklopih, katerih središče je seveda filmski program, razdeljen na tekmovalni in pregledni del, potem pa so tu še pogovori z ustvarjalci in strokovni program ter seveda dve žiriji, ki bosta skupaj podelili enaindvajset nagrad.

Festival se bo odvijal na ali v petih prizoriščih, od tega sta najpomembnejši že klasična lokacija – portoroški Avditorij in odslej tudi Razstavišče Monfort, nekdanje skladišče soli; In prav tam bo Pregledni program festivala v torek popoldne, na prvi festivalski dan, odprl dokumentarni celovečerec, 74-minutni Hetorodoks, film prof_dr_Franja Štiblarja, ki je glavni nastopajoči, pobudnik ideje in zasnove, producent ter avtor in izvajalec glasbe v tem filmu. Scenarist in režiser je Aljaž Bastič, direktor fotografije pa Dejan Ulaga, če za to našo rabo omenimo le najpomembnejše avtorje. Film je nastal v nedrju TV dokumentarnega programa produkcijske hiše Fixmedia.

V filmu prof. dr. Franjo Štiblar razmišlja o slovenskem gospodarstvu in družbi. Z obravnavo desetih področij poda analizo sedanje situacije in pogled v prihodnost. Pri tem heterodoksni profesor o kompleksnih družbenih pojavih in dogajanjih spregovori poljudno, s preprosto razumljivo besedo, svoj pogled utemelji znanstveno in empirično ter predlaga, kako ravnati v dobro Slovenije. Film o tej temi je pri nas redkost.

Dr. Štiblar je bil pred dnevi tudi gost v programu Radia KAOS. Z njim se je pogovarjal Andrej Pengov, ki skupaj z Urško Pengov Bitenc podpisuje ta prispevek in pripravlja podrobnejšo informacijo z novinarske konference FSF, ki je bila minuli torek v Kinu Komuna.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *