Hrumeči Gorjanci – od twinga do cestnih formul kostruktorjev Norme in Oselle

Davorin Možina, org.odbor GHD Gorjanci: Gledalcem bo na voljo brezplačni avtobus, ki jih bo razvažal do posebej označenih in varovanih mest ob progi. Pričakujemo izjemno dirkaško predstavo v vseh kategorijah (klasah); glede na to, da je cesta dobro vzdrževana in tekmovalna proga tako rekoč »zlikana«, lahko pade tudi nov rekord. Najhitrejši doslej je bil Patrik Zajelšnik, ki je leta 2016 postavil čas 1:38,88.

V soboto, 15_junija, je za enajsto uro dopoldne napovedana prva vožnja za trening na zdaj že tradicionalni, trideseti, po letih pa že 50 let (vs)trajajoči mednarodni avtomobilski Gorsko hitrostni dirki Gorjanci. Ob skupno 156 prijavljenih tekmovalcev, od tega je skoraj tretjina slovenskih, bo sodelovalo še mnogo drugih dirkačev, ki bodo poskrbeli za pravi dirkaški praznik; Ena od atrakcij bo dirkalnik Renault RS01, s katerim se bo predstavil Francoz Philippe Schmitter Frey, nastopili pa bodo tudi vsi vodilni v letošnji sezoni slovenskega in hrvaškega državnega prvenstva ter številni dragoceni in hitri starodobniki.

S 4,3 km dolgo tekmovalno progo, start bo pod restavracijo Prepih, nedaleč od Težkih vod, cilj pa takoj za prelazom ob Vinji vasi, se bodo tekmovalci spoznavali v soboto od enajste ure naprej; Rezultati teh voženj bodo pomenili tudi razvrstitev na štartno listo za nedeljsko tekmo, ko bo ob 10 uri prva vožnja, ob 13 uri pa druga, vmes pa bo tudi svečana otvoritev tega tako težko pričakovanega in vznemirljivega avtomobilskega športnega dogodka pri nas. Nastopili bodo namreč dirkači z izjemnimi mednarodnimi rezultati, med njimi domači as Patrik Zajelšnik, Francoz Sebastien Petit, Čeh Vaclav Janik in Italijan Stefano Di Fulvio. Vozili bodo športne prototipe, formule in turne avtomobile, ki pod pokrovi motorjev skrivajo nekaj sto konjskih moči in so pripravljeni posebej za sprinterski način dirkanja.

Za občinstvo bo dobro poskrbljeno – tako v varnostnem kot transportnem pogledu in razvrščanju ob progi. O podrobnostih dirke smo se, posebej za Radio KAOS, pogovarjali z Davorinom Možino, članom organizacijskega odbora GHD Gorjanci. Z njim se je pogovaraj Andrej Pengov.
V prispevku uporabljene fotografije in grafika so povzete s spletne strani GDH Gorjanci ter as2005-eu in njihovega fb-ja.

Za vse, ki se se namenili na dopust, izlet ali s kakšnim drugim namenom na pot od Novega mesta prek Gorjancev proti Metliki, je vsekakor pomembna informacija, da bo ta cesta v soboto in nedeljo zaprta med 7. in 19. uro!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *