Jutri se na Ptuju začenjajo Beletrinini 18. Dnevi poezije in vina

Aleš Šteger: Festival je več kot uspešen; je polnoleten in posnemajo nas že mnogi

Vse od nedelje pa do sinoči so se dogajali Večeri pred Dnevi. V hiši Antona Puklavca v Ivanjkovcih, na Kogu, v Mariboru, v Potrni – pravzaprav Laafeldu, naselju blizu avstrijske Radgone in Veličanah so se zgodila, zavila, stresla in odvila pesniška branja in tudi švedsko-slovenske prevajalske delavnice, ki so se jih udeležili domači in tuji avtorji – pa tudi kak koncert se je že zgodil. Nocoj se bodo srečevali, brali pogovarjali, ogovarjali, poslušali pesmi v rimah in zunaj njih ter posebej izbrano avtorsko glasbo še v Krškem, Ljubljani, Ormožu in Volčah.

Jutri – in vse do sobote pa se bo največ takšnih ustvarjalnih pesniških srečevanj in delavnic dogajalo na različnih lokacijah na Ptuju. Nekatere se bodo začenjale še dovolj zgodaj, z ustreznim programom pesniških del in seveda brez običajnega večernega inspirativnega dodatka iz naslova festivala, da se jih bodo smeli udeležiti tudi učenci druge triade osnovnih šol, ki jim je taka delavnica tudi namenjena. Nekateri udeleženci se bodo kak večer za uro ali dve s Ptuja preselili tudi v hrvaški mesti Čakovec in Varaždin ali pa v Tovarno umetnosti v domačem Majšperku ali v Čajnico Peč v Slovenj Gradcu.

Mi pa smo posebej za radio KAOS – še pred prvim večerom pred Dnevi – k pogovoru povabili Aleša Štegra, ki pri založbi Beletrina vodi festival Dnevi poezije in vina.

Z Alešem Štegrom sem se pogovarjal Andrej Pengov, ki tudi podpisujem prispevek kot celoto – razen seveda v njegovem začetku objavljenih slik z razstave z naslovom Stik/Stih, ki jo bodo odprli jutri opolnoči v Fürstovi hiši na Ptuju, ki jo je pripravila Simona Žvanut. Razstavljena bodo dela Vesne Bukovec, Anje Medved in Patricije Maličev, Petre Varl, Lenke Đorojević, Small but Dangers – to sta slikarski duo Mateja Rojc in Simon Hudolina – Salči, pa Mateja Stupice, Maje Burja in Staša Vrenka In če na kratko povzamemo z Beletrinine spletne strani, od koder smo si sposodili tudi fotografije razstavljenih del: »Razstava Stik/h na večplasten način prepleta sodobno vizualno umetnost in poezijo, literaturo, knjigo. Umetniška dela sodelujočih umetnikov – nekatera bodo ustvarjena posebej za to razstavo in prostore Fürstove hiše – bodo vzpostavljala dialog s kompleksnim festivalskim programom, ki s številnimi in raznolikimi dogodki ter celostno ureditvijo ptujskih ulic ustvarja nezamenljivo atmosfero Dnevov poezije in vina.

Jutri se na Ptuju začenjajo Beletrinini 18. Dnevi poezije in vina Jutri se na Ptuju začenjajo Beletrinini 18. Dnevi poezije in vina Jutri se na Ptuju začenjajo Beletrinini 18. Dnevi poezije in vina Jutri se na Ptuju začenjajo Beletrinini 18. Dnevi poezije in vina Jutri se na Ptuju začenjajo Beletrinini 18. Dnevi poezije in vina

Oznake:

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *