Knjižne novosti pri Slovenski matici

Zaton Zahoda, Zgodbe iz Vukovarja, Srbska zgodovina ter Črnomaljska in metliška knjiga

Društvo Slovenska matica je konec preteklega meseca predstavilo štiri novosti na slovenskem knjižnem trgu, ki so tako ali drugače predvsem zgodovinsko obarvana. To so Črnomaljska in metliška knjiga Milčka Komelja, Srbska zgodovina Sime M. Črkovića, Zgodbe iz Vukovarja Siniše Glavaševića in drugi del knjige Zaton Zahoda Oswalda Spenglerja.

Zgodbe iz Vukovarja so morda najpomembnejše literarno in tudi novinarsko pričevanje iz časa vojne na Hrvaškem. Avtor, mladi novinar hrvaškega radia, se je dan za dnem oglašal s svojimi poročili o težkem življenju in nazadnje kruti usodi prebivalcev. Njegov glas je ob padcu mesta utihnil in dolgo časa njegova usoda ni bila znana. Šele leta 1997 so njegove ostanke našli na Ovčari, prizorišču poboja mnogih vukovarskih ujetnikov.

Zadnjo knjigo, ki je pred dobrima dvema tednoma ugledala luš sveta, pa je podpisal Milček Komel j, ki v eni knjigi opisuje dvoje belokranjskih mest. Razlog za tako odločitev je v tem, da se mesti velikokrat obravnavata in omenjata skupaj, največkrat tudi v kontekstu belokranjske dežele, ki daje mestecema svoj nespregledljiv pridih. Zato je urednik gradivo razporedil na tri poglavja: Bela krajina in njena bisera, Črnomelj, ter Metlika.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *