Ko pametno mesto postane podjetniški pospeševalnik ali ABC v BTCju

Ključne besede so: ABC TIM, BTC, X lab ter ABCITI, AmCham Slovenija, BTC, IBM Slovenija, Univerza v Ljubljani ter startups in Smart Cities

Na zavidljivo dobro obiskani novinarski konferenci, na katero so v ponedeljek vabili iz družb ABC TIM, BTC, X lab ter ABCITI in ameriško-slovenske gospodarske zbornice AmCham Slovenija in kjer sta odločilno sodelovala strateška partnerja IBM Slovenija d. o. o. in Univerza v Ljubljani, je bilo novinarjev toliko, kot da bi šlo za kakšno pomembno imenovanje (ali odstop) v političnih krogih ali vsaj v kateri od bank, četudi narodni ali pa »ta slabi«.

Dober občutek, zares! Še posebej, ker so predstavili skupno zamisel, ki že ima organizacijske obrise – Podjetniški pospeševalnik ABC. ABC tudi zato, ker je to hkrati kratica s posebnim pomenom v angleškem jeziku in pomeni Acceleration Business City. Aprila – ali pa že kak dan prej – pospeševalnik začenja z delovanjem, že zdaj pa vabi startupe in mala podjetja, da se potegujejo za vstop v prvi trimesečni program – Smart Cities. Sestavili so ekipo, ki ima skupen interes oblikovati inovativno platformo, ki bo motor za zagon malih podjetij in startupov ter kot takšna potencialni vir ekonomske rasti. V okviru razpisanih programov bo ABC podjetnikom omogočil pridobiti znanja, mednarodno mentorsko podporo, vrhunsko tehnologijo, razvojni kapital in dostop do globalne mreže investitorjev. V pospeševalniku ABC bo tudi prostor za vključevanje Univerze in s tem za pretok znanj med raziskovalci in podjetniki.

H kratkim pogovorom za Radio KAOS smo povabili tri iz sicer izjemne skupine ustanoviteljev te razvojno naravnane platforme. Prvi med njimi je bil Jože Mermal, predsednik Uprave družbe BTC, ki jim je namenila kar 800m2 prostorov, v katerih bo, kot so zapisali v vabilu »utripala zgodba ABC«.

Naš sogovornik je bil tudi Julij Božič, direktor IBM Slovenija, človek z vizijo in prepričanjem v uspeh razvojne zgodbe pospeševalnika ABC in ki ve, kako mlade, inovativne podjetniške zamisli – ali če hočete »startupe«, povezati z inovacijskimi centri IBM v 42-ih državah po svetu.

Po predstavitvah vseh pomembnejših podrobnosti o novem pospeševalniku so slavnostno podpisali listino o strateškem partnerstvu družb ABCITI d. o. o. in IBM Slovenija z Univerzo v Ljubljani. Z ustanovitvijo Inštituta za razvoj startupov in mladih podjetij ABC bo podjetje ABCITI spodbujalo prenos raziskovalnih dosežkov, znanj in idej v konkretne podjetniške rešitve. Naš tretji sogovornik je bil ključni človek tega povezovanja rektor ljubljanske univerze dr. Ivan Svetlik.

Naloga glavnega človeka v ekipi ABC TIM, Dejana Roljiča, ki je izkušnje s stratupi nabiral na Nizozemskem, v ZDA in na Kitajskem pa je bila predstavitev načrta, kako Slovenijo umestiti na zemljevid držav s prebojnimi inovativnimi zgodbami. Če bo šlo vse po sreči, nas bo v prihodnjih dneh obiskal v studiu, in nam predstavil podrobnosti o mentorjih, predavateljih, globalnih investitorjih in o prvih sodelujočih v projektu ABC. Govorilo se je o že 40-ih evidentiranih potencialnih sodelujočih na novo zaganjajočih se podjetjih! V BTC-jevi Kristalni palači za Radio KAOS bil – Andrej Pengov.

Leave a Reply

Your email address will not be published.